fredag den 4. november 2016

Udvidelse af solpanelerne i Gråsten Varme kan give 163 tusinde kroner årligt mere i Kommunekassen.





 
GRÅSTEN: Gråsten Varme A/S , har anmodet  Teknik og miljøudvalget, på mødet den  8. november, om tilladelse til at udvide solpanel arealet med  mere en 87% af de nu bestående 16 tusinde kvadratmeter  til i alt 30 tusinde kvadratmeter.
Med udvidelsen, kan Gråsten Fjernvarme A.m.b.A  dække  26,5 procent   af det årlige varmeforbrug med solvarme. På nuværende tidspunkt med  kun det nuværende m2   er det 14,37 procent af forbruget på årsbasis. Med projektet får Gråsten Fjernvarme A.m.b.A måske  problemer, med en varme overkapacitet i sommermånederne hvis  solen skinner hver dag. 
Hvor det kan give problemer med nedkølingen, og derfor er der foretaget en beregning  over hvor  meget og i hvor lang tid det bliver nødvendig med nedkøling  ud fra en  beregnet model. Og den siger at  der skal  aktivt nedkøles på  en solrig sommer ca. 1 uge eller godt 0,7 % af den samlede  årsproduktion  


Udvidelsen forventes at koste  16,3 million  og pengene  skal  lånes  og hvis det sker med kommunegaranti, kommer det til koste en afgift til Sønderborg Kommune på 163 tusinde årligt for at stille  garantien. Som der ikke er nogen risiko ved, da samtlige  fjervarme aftagere hæfter for beløbet. Så det er en slags skat på fjernvarmen og omstillingen for opnå  mindre forbrug af fossile brændstoffer og  CO2 udledning og det koster over 20 år omkring 3 millioner til Sønderborg Kommune. Oven i den  kommer rente og tilbagebetaling/ afskrivning  som forventes at koste godt 3 procent p.a. + afdrag i alt omkring 1,3 millioner pr. år. Så i alt kommer udvidelsen til at koste forbrugerne 1,46 millioner om året. Den beregnede besparelse forventes at udligne beløbet, men vedligeholdelse og andre uforudsete udgifter kan vælte regnestykket. Samt hvis den forventede nytilslutning - mere varme aftag ikke kommer til at holde stik.

Med i beregningen for rentabiliteten af udvidelsen, både den samfundsøkonomisk, og for fjernvarmeforbrugerne  har man lagt en stigning i aftagelse af varme fra værket til 55. 000 MWH  fra de nuværende 50.000 MWH  10 procent merforbrug af varme, som er  begrundet i det yderligere udbyggede fjernvarme net under Gråsten Varmes regi.  Det er begrænset, hvad det reelt giver af besparelser i første omgang for den enkelte forbruger, men prisen på varmen bliver endnu mere stabil og uafhængig af brændselspriser.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar