onsdag den 3. april 2019

5:1 til Kværs borgerne som ikke ønsker Gyllegassen.



Aase Nyegaard formand for Teknik og miljø

KVÆRS: Borgerne i  Kværs gav politikere fra Teknik og Miljøudvalget og folkene  bag firmaet  NFG Nature Energi en varm velkomst onsdag aften,  på Kværs Kro. Hvor der var indkaldt til oplysnings og spørgemøde omkring  gyllegas anlægget, som  firmaet ønsker at opføre på en mark imellem Kværs og Snurum.

Bekymringerne fra beboerne  var mange, spændende lige fra de mange  lastbiler, 78 dagligt til og fra anlægget. som kommer til at  kører på vejene og ikke mindst  stanken fra produktionsanlægget, støjen osv. Og der var under spørgeseancen  kø  ved mikrofonerne. Hvor der komme mange problematikker frem, som ikke var fremgået af den fremlagte redegørelse. En borger klagede over at de ikke kunne få aktindsigten opfyldt, inden høringsfristen var over, da der var flere ugeres vente tid på at få materialet fra kommunen. En medarbejder forklarede, at der havde været så mange  anmodninger om aktindsigt, og det var et kæmpe arbejde, at gøre aktindsigterne klar til borgerne,  derfor forsinkelserne. Aase Nyegaard, formand for udvalget, blev spurgt om hun ville tro at Ombudsmanden  ville være tilfreds med denne forvaltningsskik og hun svarede klart nej!



Til at  hjælpe sig med at  forklare de godt 200 fremmødt omkring de mange facetter ved et et biogasanlæg  havde politikerne og  NFG Nature Energi allieret sig med eksperter fra Rambøll og Niras, samt  fra  medarbejdere forvaltningen i Sønderborg Kommune  Rambølls eksperten  brugte en undersøgelse som var lavet tilbage i 2014  til at forklare hvor tilfredse  eller det modsatte borgerne som boede omkring et  gyllegas anlæg var den gang i 2014.

Man havde interviewet godt 600 personer ud af en skare på 2900 som var berørt af  anlæggene inden for en radios af 1000 meter. Over 25 procent følte sig  chikaneret  af lugten fra biogasanlæggene. Men borgerne efterspurgte  flere gange en undersøgelse af hvad naboskabet ville betyde for huspriserne tilflytning og fraflytning. Og manden bag Gråsten Kyllingen, Gunder Jensen var bekymret omkring smittefaren fra gyllen. Men der var ikke lavet undersøgelser omkring  nogen af delene.

Formanden for  Teknik og Miljøudvalget Aase Nyegaard (Fæl) kæmpede bragt med de lunefulde ting som sker  når man bruger mikrofon, hvor der ofte kun kom prut  bag ud af  højtalerne.  Men formanden  ville ikke rigtig tage ansvar.  Flere gange blev der råbt  stop byggeriet fra salen. 

Det er ikke kun svinegylle, som bliver fyldt i reaktionsbeholderne, også madrester fra husholdningerne, skal være med til at speede processen, og NFG Nature Energi forventer også at kunne skaffe noget kvæg gylle da det er mere effektivt end svinegylle nå gyllegasen skal produceres. Men ingen af leverings aftalerne er på plads endnu. 
Den tidligere præsident for Landbrugsrådet, Peter Gæmelke, som nu  er formand i NFG Nature Energi, prøvede flere gange at berolige borgerne med at anlægget ikke lugte, men der var ikke mange som umiddelbart i forsamlingen som troede på ham. 

Men ingen kunne være i tvivl, de fremmødte borgere ønsker ikke biogasanlægget placeret i Kværs/ Snurum. 

Stefan Lydal (DF) som er næstformand i
Stefan Lydal næstformand i teknik og miljø
Teknik og miljøudvalget  afsluttede og fortalte bl.a om en tur han havde været med på, sammen med nogle Kværs borgere til NFG Nature Energi Biogasanlægget på Fyn og sagde at han ikke havde følt det skræmmende med  lugt fra dette anlæg, men en borger som havde været med, rejste sig og oplyste at hun efter turen måtte ha´´ hendes tøj,  hængende  ude i to  døgn inden stanken var kommet ud af tøjet igen


Og der stod det så  i luften,  lugtede det eller var udvalgets næstformands næse måske stoppet? Eller er der forskel på sensitiviteten på et udvalgsmedlem, som er positiv overfor  biogasanlægget og en borger som ikke ønsker det? 


Nu er det spændene, om de mange input, vil påvirke medlemmerne af Teknik og Miljøudvalget!  Stefan Lydal  lovede at man ville læse alle indsigelserne grundigt både Aase  og ham selv og de fem øvrige udvalgsmedlemmer ..  og her kom jeg i tanke om en bog  vi brugte i Folkeskolen nu for  for godt  55 år siden  "Læs og forstå"  ...


Ingen kommentarer:

Send en kommentar