fredag den 26. april 2019

Bestyrelsen i Sønderborg Fjernvarme: Vi vil bestemme om pressen har adgang





Bestyrelsen i Sønderborg Fjernvarme mener ikke at der bør være generel  adgang for pressen til generalforsamlingerne.  De vil selv bestemme hvad og  hvornår  der er noget som offentligheden, varmeaftagerne ejerne, som ikke møder op på en generalforsamling,  skal have information om. Derfor gik den imod forslaget om at pressen altid har adgang.



Velkost banner sættes op ved indgangen...

FJERNVARME: På trods af en indsat bus med direkte kørsel til  lokaliteten, hvor generalforsamlingen foregik, var interessen fra  fjernvarme andelshaverne/ vareaftagerne minimal fra Gråsten  området. Jeg  benyttede mig selv af bus muligheden, og der var god plads i bussen – hvor der kun  manglede  én til firemands SKAT.  På generalforsamlingen, som foregik på den ”gamle handelsskole”  nu med det mundrette navn Business College Syd  i Sønderborg på Søndre landevej, deltog godt 160 personer, men med bare  94 stemmeberettigede inklusiv de 8 ud af de 9  mødte bestyrelsesmedlemmer,  den sidste formand i Gråsten Fjernvarme A.m.b.A. inden fusionen, Morten Sommer var forhindret han sidder i bestyrelsen sammen med et andet bestyrelsesmedlem Flemming  Vestergaard,  som et led i aftalen  omkring fusionen, som repræsentant fra  Gråsten.   

Sønderborg Fjernvarmes hovedkotor.....
Der er  godt 12.000 andelshavere i Sønderborg Fjernvarme A.m.b.A så det er en lille besluttende skare som  varmeforbrugerne overlader til fjernvarmens ve og vel.  Hvis man drog en sammenligning med  et folketings valg ville stemmeprocenten være 0,78 % . På general forsamlingen var der et forslag om vedtægtstilføjelse  på dagsordenen, indsendt af deres udsendte Hans Peter Toft,  som gik ud på, at pressen altid skal have adgang til generalforsamlingen,  hvilket ikke altid  har været tilfældet i Sønderborg Fjernvarme A.m.b.A  forslaget var  netop med  baggrund i den  forholdsvis  lille skare som deltager. Og man ikke blot skal nøjes med at have en beretning, som er skrevet af bestyrelsen og direktør. 

Og det er ikke fordi man ikke gør en indsats fra bestyrelsen side for at få flere til  at komme til generalforsamlingen, der er bl. a. et bedre spisning efter generalforsamlingen måske også deraf,  at det er godt 40 procent, som ikke er  stemmeberettiget .  Måske det også vil smitte af på deltagelsen fra Gråsten området, når rygtes spredes om den gode mad og vinen… man kan jo håbe.

En bedre middag, med både lækker forret og salat i kraftige
 mængder flere slags kød og god sovs kaffe og kage til afslutning
 var fremtryllet i handelsskolens kantine efter generalforsamlingen.

Mit forslag  fik en lidt hård medfart, måske  båret af at bestyrelsen  med formanden Claus Plum, ikke kunne anbefale  det.  Der var 87 som stemte ja eller Nej   og der var 7 blanke.   25 procent ( 22 ) stemte for forslaget  det havde krævet 57 ud af de 87  der stemte. Der skal være 2/3 af de afgivne stemmer for en vedtægtsændring og endnu en senere vedtagelsen på en ekstraordinær med alm. flertal.  Dirigent advokat Erik Johannsen konstaterede  herefter at forslaget var faldet og Jydske Vestkystens  udsendte  journalist Lise Kristensen, som havde fået adgang denne gang, måske affødt af forslaget, fulgte løjerne for avisens  læsere.  

Det går ellers godt for fjernvarmen, som har 12.292  forbrugere,  efter tilgangen fra Gråsten og der er kommet 96 nye til i året 2018. Formanden Claus Plum berettede at året havde været kraftig påvirket af fusionen  imellem de  to selskaber, og det havde kostet mange kræfter at få det hele kørt ind. Direktør Erik Wolff  gav en god og fyldig beretning om det økonomiske, og de der var mødt fik en mere detaljeret forklaring omkring det harmoniseringsbidrag, (5,9 millioner+ moms 7,395.000)  som forbrugerne i Gråsten betaler mere end forbrugerne i  Sønderborg  i regnskabsåret  2019,  men som  i fremtiden bortfalder, og som har betyder en mer-betaling på 3.125 -3750 kroner incl moms per varmeaftager i Gråsten i 2019.
Den primære varme i Sønderborg området kommer fra skrald afbrændingen på kraftvarmeværket, som man ejer i et I/S fællesskab med Sønderborg Kommune. Hele 40,5% blev det til 2018. Det geotermiske anlæg driller fortsat og her faldt produktionen 10% i forhold til 2017. Men ingen af disse to varmekilder har vi glæde af i Gråsten da der ikke er en ledning imellem.
 
Skiltet står i Gråsten på Brinken...
Sønderborg Fjernvarme har her  i 2019 kørt en kampagne de 4 første måneder med nedsat tilslutningspris, og udsendelse af 142 tilbud til mulige forbrugere, det har på nuværende tidspunkt resulteret i ikke mindre end 79 nye varmeaftagere ( i hele 2018 kom der 96) Man har samtidig ansat en varmekonsulent (sælger) som skal være med til at fremme flere tilslutninger. Jeg har da også nyligt set et skilt på Brinken at der har var en der havde benyttet sig af tilbuddet.

 Augustenborg
Det nu afbrudte samarbejde med Augustenborg Fjernvarme var også oppe at vende, og  der blev forklaret at man havde forsøgt flere modeller, både drifts-aftale, sammenlægning og seneste en sammenkobling med en rørledning, men intet havde fundet  klangbund til en afslutning, og derfor var regnskabssamarbejdet med Augustenborg Fjernvarme blevet opsagt.
Men det blev pointeret meget kraftigt, at Sønderborg Fjernvarme A.m.b.A er villig til at genoptage samarbejdet med Augustenborg  med ordene ”døren står åben” med det skal have et perspektiv som formand og direktør udtrykte det. Det var også lidt af et kuriosum at buschaufføren som kørte os ud til generalforsamlingen netop var blevet valgt ind i bestyrelsen  i Augustenborg Fjernvarme i stedet for den nyligt væltede formand .

Investeringer.
I det nu løbene regnskabsår forventes det at blev investeret 39,4 millioner i  udbygning af nettet 9,6 millioner i gadelednings renovering og 24,4 millioner i en ny ledning,  denne var tiltænkt Augustenborg, men er jo nu stillet i bero- men der afsøges en anden mulighed for lednings etablering med andet område  og der bliver investeret 4,1 million i produktionsanlægget.



Vi blev kørt behørigt hjem, af Quorp´s busser  alle tre….

Ingen kommentarer:

Send en kommentar