onsdag den 14. december 2016

Almenvellet har åbenbart vide rammer, en tid endnu?





ALMENVELLET: Processen omkring  Biogasanlæget i Blans, som ønskes etabler af kommunerne  på FYN kører videre.
Teknik og Miljøudvalget, har   på deres møde den 13. december  besluttet  at  at der udarbejdes lokalplan for området til biogasanlæg ved Blans, samt at der  udarbejdes VVM-redegørelse for et biogasanlæg ved Blans og  VVM-processens idefase igangsættes ved offentliggørelse af idéoplægget for biogasanlægget NGF Nature Energy Blans og at der skal  afholdes borgermøde i idéfasen.
Når  fynske  kommuner igennem  ApS selskab, kan få Sønderborg Kommune til at fratage en landmand 60 tusinde kvadratmeter  landbrugsjord, så de kan bygge et biogasanlæg i Ullerup/ Blans, virker det meget grotesk. Selskabet, som har fået Sønderborg Kommune til at  give dem en hjælpende hånd hedder troskyldig nok: Nature Energy Blans  APS.

Men navnet  lyder kun  lokalt ,  for de reelle ejere er kommunerne på Fyn, som igennem et I-S (interessentskab) har magten i NGF NATURE ENERGY BIOGAS A/S De ejer selskabet  først igennem   NGF NATURE ENERGY HOLDING A/S som igen er ejet af  Naturgas Fyn I/S   hvor interessenterne er Nordfyns Kommune,  Bogense  Nyborg kommune, Svendborg kommune, Middelfart kommune, Kerteminde kommune, Assens kommune ,Faaborg-Midtfyn kommune og  Odense kommune. 

Et  offentligt selskab, som driver energi politik og eksproprierer  i en anden kommune via  selskaber. Og endog med politisk hjælp fra udvalgsmedlemmerne i Teknik og Miljø udvalget med  Frode Sørensen Socialdemokratiet , Inger Plauborg,  Venstre, Anders K. Brandt, Enhedslisten, Stefan Lydal , Dansk Folkeparti og Ganeswaran Shanmugaratnam, Socialdemokratiet siddende  og vinke eksproprieringen igennem på bekostning af en borger  en landmand  i Sønderborg Kommune.

 Det groteske er , at der netop i det nye regeringsgrundlag i tre-kløver regeringen,  bliver slået fast: Sikring af den private ejendomsret ,  som man skriver: Regeringen ønsker at sætte borgeren før systemet. Regeringen vil derfor – som aftalt i Aftale om Danmark i bedre balance – foretage en undersøgelse af planlovens ekspropriationsbestemmelser. I forlængelse heraf vil regeringen se positivt på muligheder for at forbedre borgernes retssikkerhed ved ekspropriation. Så det er måske grunden til der både har været indkaldt ekstraordinært  møde den 6 december , og nu igen  den 13. december.
Sønderborg Kommune henholder sig til en notat, som Haderslev Kommune i tidernes morgen har fået udarbejdet om muligheden for at en Kommune kan eksproprierer til en ”privat” aktør. Og det kan være at dette notat med de ændringer som regeringen  vil gennemføre snart bliver ude af trit med virkeligheden og dette kan måske forklare hastværket, med at strække betegnelsen almenvældet ud over alle  rammer? Og at det skal foregå med ekspresfart!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar