onsdag den 2. januar 2019

Trusler med køkkenkniv i Gråsten, endte ved Retten i Sønderborg




RETSSAG: En 18-årig ung mand, var ved retten i Sønderborg  i dag anklaget for at havde truet sin far med en 19  cm køkkenkniv. Og for at have knust tre  ruder hos en nabo samt ridset en siderude i en varebil og for at bære en ulovlig kniv i det offentlige rum. Anklageren fra Syd og Sønderjyllands Politi anklager fuldmægtig  Mads Emil Wietz  krævede  90 dages fængsel.

Den anklagede var på gerningstidspunktet 17 år, og stod til at skulle begynde på en håndværksuddannelse, men  hændelserne den 11. august i fjor  i Gråsten kuldsejlede, disse planer. Og han var nu anbragt hos en plejefamilie uden at have  beskæftigelse.


Begivenhederne tog sin begyndelse klokken  godt  to om natten den 11. august 2018, hvor uoverensstemmelser imellem ham faren, endte med  at sønnen, som den dag  havde  drukket temmelig meget, efter eget udsagn,  tog en kniv i køkkenet og løb med den efter faderen rundt  i huset, rundt om spisebordet og faderen efterfølgende løb  over til en nabo for at søge beskyttelse. Men sønnen fulgte efter og knuste tre ruder i naboens hus,  forinden havde han ridset i en siderude  på en varebil der stor parkeret  ved det modsatte fortov på gaden.

Den anklagede erkendte i retten, at han havde truet sin far med kniven, hvor der blev fremlagt foto af  det der var en køkkenkniv, og at han havde knust - beskadiget 3 vinduesruder hos naboen. Men han kunne ikke huske det ret detaljeret på anklagerens forespørgsel. 
Han erkendte også at have båret kniven på offentlig område, uden at havde tilladelse til det. Men kunne ikke erkende at han havde ridset sideruden på varevognen.   


Faren som også var indkaldt som vidne,  blev ikke ført, da sønnen havde erkendt det hændte, efter at anklagen var blevet skåret til, så  anklagen nu kun lød på trusler i hjemmet hos faren. Og ikke som i den oprindelige anklage, at det også var hos naboen. Derfor blev det kun nødvendig at føre  naboen, som vidne  i sagen, omkring skaderne på varebilen. Og han kunne beskrive detaljeret hvorledes den anklagede stod ved varebilen og ridsede ruden med kniven for derefter at komme  over til naboens ejendom og knuse ruderne for at forsøge at komme ind til faren. 

Ved begivenhederne var der opslået skader for  godt 29 tusinde kroner som blandt andet  omfattede nye ruder, afdækning og  skader på varebilen samt inventar i huset.

Anklageren krævede den anklagede dømt efter anklageskriftet, med  60 dage for kniv-truslerne30 dage for  hærværket, da erstatningsbeløbet var over det 15 t. kr,   som normalt klares med en bøde.  Og  7 dage for at bære kniven.   90 dage som anklager Mads Emil Wietz   mente kunne gøres betinget  med visse pålæg fra kriminalforsorgen samt evt. samfundstjeneste.

Forsvarer advokat  Palle Niss  plæderede  for at retten kunne  tage bødeanvendelse for hærværket  i betragtning og mente at 60 dages betinget fængsel  var en passende straf  til  hans klient med de pålæg som kriminalforsorgen anbefalede. 

Den tre mand store domsmandsret med retsformand Leon Fredgaard   i spidsen trak sig derefter tilbage i  godt 20 minutter og  dommen lød:  60 dages betinget fængsel.  Samt betaling af erstatning og sagens omkostninger. Den 18-årige blev kendt skyldig i alle anklagepunkter, men  rettens strafudmåling fulgte forsvarsadvokaten Palle  Niss ønske for sin klient. Medvirkende til den mildere straf og sanktioner var blandt andet at den anklagede havde udsigt til  inden for kort tid at begynde på den håndværker uddannelse, som gik i vasken i 2018. Den dømte modtog dommen efter drøftelse med sin forsvarer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar