tirsdag den 22. januar 2019

Brug af danske pengesedler fremstillet på printer kom til at koste fængselsstraf til en kvinde.



RETSSAG: En 24-årig kvinde fra  trekantområdet, som er enlig mor til en treårig, var i dag ved Retten i Sønderborg, anklaget for at have betalt med falske 1000 og 500 kroner sedler, fabrikeret på en  printer. Og det var lykkedes hende at afsætte for ikke mindre en  7000 kroner inden svindlen med de hjemmefabrikerede  danske pengesedler  blev opdaget.


 Pengene  var blevet omsat  i en dyrefoder butik, i Rema 1000  i Tønder,  samt ved indkøb af en i-phone  privat. Hun var samtidig  anklaget for hæleri i forbindelse med et  tv,  som var hængt op på væggen i hendes  lejlighed, samt for at være i  besiddelse af en ulovlig peberspray og en  signalpistol.

Retssagen, som var sat med start klokken 13:00 , kom dog først i gang noget senere, for der var problemer i retten med tiden for de personer som skulle agerer i sagen og den anklagede,  ankom  først 13:18 og inden hun havde fået, en samtale med hendes sagfører Jesper Gad, Trolle advokaterne,  gik tiden. Så  dommeren og de to domsmænd  kunne  entrerer  retssalen   fem minutter i halv to. 
I retssalen sad  indtil da,  næsten  arbejdsledige anklager og en forsvarer for kvinden og en sagfører for en af de personer, som havde været med i fabrikationen af pengesedlerne. Men, som ikke havde været for retten i denne sag endnu, som tog sit udgangspunkt tilbage  i august og september 2017. 

Lediggang er roden til alt ondt, men dog ikke i dette tilfælde, da  alle havde mulighed for at forbered sig ekstra godt til retssagen da den omsider gik i gang. 

Anklageren fra Syd og Sønderjyllands politi  Tina Gade, oplæste anklagen imod den 24-årige som indeholdt 6 punkter.  De første tre anklagepunkter var omkring  de fremstillede 500 og 1000 kr. sedler der var blevet anvendt til betaling forskellige steder,  1000 kroner i en dyrefoder butik, 500 kr. i Rema  i Tønder  til køb af cigaretter og de sidste 5500 ved køb af en  iphone  hos en privat sælger. De sidste tre anklagepunkter  var  besiddelsen af den tidligere omtalte  peberspray og en signalpistol samt hæleri omkring  et 55 tommer LG TV .

 Den anklagede 24-årige nægtede sig skyldig i det første punkt, da hun påstod, at hun på det tidspunkt ikke var klar over det var tale om  kopipenge som hun havde købt dyrefoder og et hunde tegn for, men erkendte de to øvrige forhold,  da hun på det tidspunkt var klar over, at det drejede sig om falske pengesedler  og de involverede havde på det tidspunkt  også fælles  aftalt at  hun var den bedste til at bringe pengene i omløb, bl.a på grund af  at hun var kvinde , så sød og uskyldig ud, som den anklagede  selv forklarede. Men hun havde  følte sig presset af de øvrige til det.  De første falske penge sedler,  1500 kroner havde hun fået af en ven, som hun også angav navnet på, for en skade han havde påført hendes bil. Der var i alt tre mænd ud over kvinden involveret i de falske pengesedler, men ingen af dem har været for retten endnu.

  Ligeledes erkendte den 24-årige besiddelsen af peber sprayen og signalpistolen, men nægtede at hun var hæler i forbindelse med tv´et, da det var hendes kæreste, som var kommet med det og havde hængt det op.  iphonen var blevet købt til hendes eget brug.  Anklageren Tina Gade fra Syd og Sønderjyllands Politi, borede længe i hvordan hun havde opbevaret pengene i pungen, og den anklagede fortalte at hun ikke havde blandet dem med de ægte sedler de lå i hver i sit rum i hendes pengepung.  Ligeledes  konfronterede anklageren   hende med de forskellige politirapporter samt udtalelser i forbindelse med Grundlovsforhøret, da flere detaljer omkring hvornår hun var klar over at pengene hun gav ud var falske, da det ikke stemte helt overens med hvad hun nu sagde i retten. Men kvinden fastholdt sine udsagn fra i dag i retten.
Tysk pepper spray  model foto screen

 For at støtte anklagen var der indkaldt et vidne, indehaveren af dyrefoder butikken, og hun kunne berette hvor  roligt den anklagede havde været i butikken. Og at hun ved ekspeditionen straks havde fattet mistanke til at pengene ikke var ægte, men alligevel  havde taget imod dem som betaling. Og første efter kunden, den anklagede,   havde forladt butikken, havde hun sammenlignet 1000 kroner sedlen med nogle hun havde i pengeskabet og blev så klar over at hendes mistanke var berettiget. Hun mente i øvrigt at pengesedlerne var dårligt lavet. Og derfor var lette at skelne fra ægte sedler. 

Ligeledes borede anklageren Tina Gade i hvem hun havde fået de resterende  falske pengesedler af, men det ville den anklagede ikke ud med og hun fastholdt hun ikke havde været med til at lave dem.

Under proceduren, krævede anklageren  6 mdr. ubetinget fængsel, hvilket hun begrunde med, at alle forhold med pengesedlerne var bevist eller  erkendt, samt at den anklagede  tidligere er straffet for tyveri. Anklageren krævede dog frifindelse for besiddelse af pebersprayen da lovgivningen på området er ændret siden, så det nu er lovligt at have en peberspray derhjemme, men ønskede den alligevel konfiskeret, da man ikke kunne kontrollerer, om den var efter de  forskrifter som der er i dag for peberspray. Og den anklagede skulle dømmes for hæleri af tv´et  og besiddelse af  signalpistolen.

Den 24-årige kvindes  forsvarer Jesper Gad , mente at hans klient skulle frikendes for det første forhold, da hun ikke havde været klar over at pengene var falske på det tidspunkt og derfor ikke var tale om  forsætlighed. Men  han var enig med anklageren i de øvrige forhold, ud over  anklagen om hæleri, da han ikke mente dette punkt  var bevist af Anklageren.




Den anklagede kvinde  ønske ikke at sige noget efterfølgende og den tre mand store domsmandsret  med dommer  og retsformand Peter Hageman Christensen  og den mandige og kvindelige lægdommer  trak sig tilbage  og kom godt 25 minutter senere med dommen over den 24-årige som lød:


5  mdr. ubetinget fængsel. Hun blev frikendt for det første forhold med dyrefoder købet, men blev dømt for de andre, minus pebersprayen, alt det beslaglagte blev konfiskeret.  Den dømte udbad sig efter samråd med sin forsvarer   Jesper Gad, 14 dages betænkningstid  for evt.  beslutning om modtagelse af dommen. 

Den  nu dømte blev straffet efter straffeloves paragraf 166.  Som  lyder: Den, som eftergør eller forfalsker penge for at bringe dem i omsætning som ægte, eller som i samme hensigt forskaffer sig eller andre eftergjorte eller forfalskede penge, straffes med fængsel indtil 12 år.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar