torsdag den 10. januar 2019

Tre patruljevogne samt en civilpatrulje skulle der i august 2018 til for at stoppe en beruset psykotisk 41-årig mand, som ville begå ”Suicide by cop” i Kruså.




RETSSAG: Med tre ordinære patruljevogne og en civilpatruljevogn i Krusåden 12.  august 2018  godt en halv time over midnat , hvor  den ene patruljevogn blev gjort  ”ukamp dygtig”, samt skader på de øvrige,  af en 41-årig  mandlig  bilist, som var kørt fra Sydsjælland  mod retning  Padborg efter af have drukket  12 til 15 øl  og undervejs yderligere havde konsumeret spiritus i bilen,  med den plan  først at slå en stedfader ihjel  for derefter at  begå  selvmord ved at køre i den forkerte side på motorvejen. Planen ændrede sig til at han havde et ønske om at begå selvmord ved at få politiet til at skyde sig, det man i psyko-fagsproget  kalder ”Suicide by cop”. Og for at få det til at gå i ” opfyldelse” påkørte han ikke mindre en to patruljevogne og udsatte herved politibetjentene for fare, som sad i vognen og var yderligere  ved at nedkøre en politibetjent, som måtte springe for livet.


Hændelserne tog udgangs punkt på Shell tankstationen i Kruså ved Sønderborgvej, den 12. august klokken lidt over halv et om natten,  overfor Arla Mejeri, hvor den tiltalte 41-årige  var kørt ind for at fylde  diesel på  bilen, og en hidkaldt patrulje, som var blevet  sendt til stedet, efter at den anklagende selv havde  ringet til alarmcentralen, og proklameret sit forehavende, tiltalte kunne ikke huske han havde ringet.

Patruljevognen som  befandt sig i Sønderborg,  var den nærmeste, men centralen havde også beordret andre patruljevogne  til at køre til stedet således også den fra Aabenraa og Tønder.  Det var vognen fra Sønderborg, som ankom først og den mandlige og kvindelige betjent i patruljebilen  spottede, at det muligvis kunne være  den person de søgte, som stod og tankede på Shell stationen ved Sønderborgvej og  kørte derind, hvilket resulterede i at den 41-årige skyndsomt smuttede ind i bilen. Patruljevognen  holdt  40 meter bag ved bilen, og den 41-årige  satte bilen i høj fart baglæns ind i  patruljevognen. Siden hen  kom patruljevognen fra Aabenraa tilstede og den kørte han også ind i. Begivenhederne var nu kommet ud på Sønderborgvej og her kørte han  ind i  en patruljevogn og patruljevognen fra Sønderborg blev også her påkørt  efter den  bakkede op på græsset  og  kom til at holde fastlåst imellem nogle flagstænger da  gearstangen og knop var røget af , så bilen kun kunne bakke.  Den 41-årige fortsatte ud på vejen og her kom patruljevognen til fra Tønder til stede.

Det var nu lykkedes  de to betjente i Sønderborg patruljevognen, at få gearstangen med knop ned i gearkassen igen og den ene betjent  holdt  manchetten omkring gearstangen på plads,  så gearstangen forblev hvor den skulle og det resulterede i at vognen igen kunne køre fremad og den kom på den måde ud på vejen hvor man  med de tre patruljevogne i front  forsøgte at holde  den 41-årige i skak,  men pludselig dukker der uventet  en  civilpatruljevogn op fra  den modsatte side, og planen var ved at gå i vasken, patruljevognen fra  Tønder kørte imellem den civile patruljevogn og den 41-åriges bil for at forhindre en påkørsel af den civile patruljevogn.   

Men den 41-årige gav endnu ikke op og prøvede  at ramme patruljevognen, som  nu beskyttede den civile patruljevogn, og politibetjenten fra Tønder patruljevognen,  som var steget ud for at anholde den 41-årige, måtte springe for livet. På et tidspunkt var det  ene forhjul  blevet fladt så den  41-åriges bil kørte på fælg kanterne, så det slog kraftige gnister og til sidst borede fælg kanterne   sig ned i asfalten så den sad fast og den 41-årige kunne  anholdes, og han blev taget ud af bilen og blev lagt  i håndjern. Og efterfølgende taget med til blodprøve på sygehuset, for mistanke om spiritus kørsel, promillen viste sig senere at være 2,4 promille.  

 Alle påkørslerne og provokationer havde  det formål at få politibetjentene til at skyde, men de var i forvejen blevet advaret om  den 41-åriges  ”Suicide by cop” forhavende.


Hele dette  scenarie + et optrin  ved grundlovsforhøret samme dag,   var til  domfældelse ved Retten i Sønderborg i går den 9. januar 2018, og resulterede ikke en færre end  syv anklagepunkter, fire  for ødelæggelse og påkørslerne  af patruljevognene samt for at  udsætte tjenestemænd for fare. Samt en  for spiritus kørsel med 2,4 promille, og anklagemyndigheden ønskede at konfiskerer mandes bil , samt dømme for et optrin under grundlovsforhøret hvor han havde truet med at slå sin stedfadder ihjel hvis han ikke  blev fængslet.

Den 41-årige  havde advokat   Jonna Hjeds, Judica advokaterne Sønderborg, som forsvarer. Han  erkendte fra starten  påkørslerne af patruljevognene,  men  anklagen om trusler, imod sin stedfader  som han var fremkommet med i retten i Grundlovsforhøret var han ikke helt enig i, men dette blev også  erkendt, han forklarede han havde ikke intentioner om at slå sin stedfar ihjel, som han havde truet med, hvis han var blev sat på fri fod af retten. Retten besluttede dengang i grundlovsforhøret  at han skulle  varetægtsfængslet i surrogat på et psykiatrisk hospital.

Den kvindelig anklager (Rie Johansen) fra Syd og Sønderjyllands politi, krævede at den 41-årige  fik en tidsubestemt ambulant behandlingsdom, da han ifølge de af hende oplæste erklæringer var psykotisk i gerningsøjeblikket,  hvor det var op til den behandlende overlæge og kriminalforsorgen  hvornår han kunne  erklæres klar  til at komme ud eller ud af behandling. Samt konfiskation af bilen, som han havde kørt ind i politiet med  og han  skulle miste førerretten i 3,5 år. Samt betale sagens omkostninger og erstatninger.


 

For at styrke anklagen var der indkaldt to betjente fra de to af de tre patruljevogne  som vidne  i Retten. Den ene betjent fra Tønder patruljevognen var imidlertid blevet syg. Så  Retten måtte nøjes med at høre betjenten fra Sønderborg patruljevognen forklaring i retten, hvilket den 41-åriges forsvarer ikke protesterede imod – var enig  med anklageren i var ok. Og betjenten fra Sønderborg patruljevognen kunne meget detaljeret  og præcist forklare om nattens hændelser i Kruså, så man som tilhører næsten følte man selv havde oplevet det. Både omkring da de to betjente i Sønderborg patruljevognen blev påkørt,  røg op i taget i vognen ved den kraftige påkørsel. Samt da de sad fast med patruljevognen  uden mulighed for at køre væk imellem nogle flagstænger da gearstangen med knop var røget af på grund af påkørsel.
Forsvareren for den 41-årige  Jonna Hjeds havde ikke spørgsmål til  betjenten.
Anklageren fastholdt den oprindelige anklage og  ønsker om straf og konfiskation af personbilen under proceduren .
Og  forsvareren Jonna Hjeds var på klients vegne enige i  det meste bortset fra længden af den mistede fører ret hvor hun plæderede for 3 år.

DOM:
Domsmandsretten på tre personer med dommer Henriette Frölich som retsformand, trak sig tilbage, og kom 10 minutter senere med dommen som fulgte anklagerens påstand på alle punkter.Men tidsubestemt ambulant psykiatrisk behandling- hvor det er overlæge og kriminalforsorgen som bestemmer tiden, samt 3 år og 6 mdr mistet fører ret til bil. Og betaling af omkostninger og erstatninger.
Den dømte modtog dommen på stedet.

Apendix:

Den anklagede, som var kommet til retten sammen med to betjente, der havde afhentet han på det psykiatrisk hospital hvor han var indlagt. Politibetjentene var i retssalen under hele sagen, da han reelt var  fængslet blot i surrogat på det psykiatrisk hospital. 
  
Og anklageren  fra Syd og Sønderjyllands Politi nedlagde nu påstand om, at den anklagede fortsat skulle være ”fængslet” og således ikke kunne forlade retssalen uden ledsagelse af de to betjente til genanbringelse  på det psykiatrisk hospital. Da han tidligere havde vist voldelig og selvskadelig adfærd på trods af medicinering og hun fremlagde   forskellig dokumentation for sin påstand. 
Dommer Henriette Frölich, mente ikke at den dømte skulle transporteres til det psykiatrisk hospital og fortsat være fængslet. 

Men anklageren appellerede afgørelsen på stedet, og det vil finde sin afgørelse i Landsretten i dag. 

Så den 41-årige blev efter retssagen,  transporteret med politi  tilbage til psykiatriske hospital til fortsat fængsling og behandling.   
Det kom under retssagen frem via udtalelse  fra  41-åriges forklaring, at han selvom han var ”fængslet” i surrogat  under varetægtsfængslingen havde kunnet gå frit ud og ned i den nærliggende by uden ledsagelse igennem  længere tid, hvilket undrede anklageren.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar