mandag den 24. september 2018

Kan græshopper komme til at afløse den engelske bøf?


Foredragsholder  Charlotte Bay fra Århus. .

GRÅSTEN: Et foredrag om at spise insekter, som var arrangeret af  Biblioteket i Gråsten, mandag eftermiddag, skulle inspirerer til at  gå fra animalsk producerede kød og over til at spise bl.a.  melorme og græshopper. Og den engagerede foredragsholder  Charlotte Bay fra Århus, gav eksempler på hvad det koster af resurser, at producere de animalske produkter, som de fleste danskere i dag forsyner sig med. Hvor det i praksis ikke koster noget vand at producerer  insekter ud over det vand der er i det foder de får, skal en ko have tilført 15.000 liter vand for at producerer et kilo kød.  Og der bliver udledt 19,4 enheder CO2. 
Melorme pr. foto

Produktionen af melorme kan foregå derhjemme på køkkenbordet, med nogle enkle små  stablede plastkasser, hvor ormene  flytter ned ad i kasse-herakiet efterhånden, som de vokser til, for til sidst at kommer i fryseren  for at  blive aflivet. Og de kan så ristes på panden og give et godt protein tilskud til salaten eller lignende. 

Insekter produceres allerede i dag i stor stil industrielt i Holland og Belgien hvor foredragsholderen også  i sit firma Bug AMOK bl.a. importerer dem fra. Der findes godt to tusinde forskellige insekter, som kan spises. Prisen for 350 gram  grydeklare græshopper er  i special butik i Århus 55 kroner. (Kilopris 157,14)

Deltagerne  havde under foredraget mulighed for at smage forskellige insekttyper og i forskellige  tilberedningsformer lige fra snaks og til lidt mere sofistikerede fremstillinger. Og man kunne  i salen se flere forskellige grimasser, dog flest af velbehags slagsen, når de "eksotiske" lækkerbidder kom ind i  munden og smagsløgene skulle overbevises. 

Om insekter med tiden vil afløse den engelske bøf eller medisterpølsen og en blive væsentlig del af det animalske kødforbrug, vil deres udsendt måske nok stille spørgsmålstegn ved, det er og bliver nok også i fremtiden et produkt for de inkarnerede klima og miljøforkæmpere, måske mest i storbyerne  og måske først og fremmest som en partygæk... men som Storm P sagde engang--, det er svært at spå- - især om fremtiden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar