lørdag den 5. januar 2013

De fredede Konkel lindetræer ønskes fældet.




GRÅSTEN: Den fredede lindetræsgruppe, ved ringriderpladsen, der har været fredet siden 1925, søges nu af den nuværende lodsejer,  fredningen ophævet, for at kunne fælde de tidligere stolte træer.
Teknik og miljøudvalget, har sagen på bordet  til mødet den 9. januar, hvor forvaltningen anbefaler at fredningen ophæves.
Fredningsnævnet har overfor ejeren meddelt, at ønsket om en fjernelse kun kan behandles, hvis der rejses en fredningssag. Det er kun Sønderborg Kommune eller Danmarks Naturfredningsforening, der kan gøre det. Derfor har ejeren anmodet kommunen om at rejse. en ny ophævende fredningssag.

Jeg har  forespurgt Danmarks Naturfredningsforenings  lokalkomité for Sønderborg formanden  Andreas Andersen  hvordan foreningen stiller sig til ophævelse af fredningen og evt. fældning og om foreningen er blevet hørt i anledning af  punktet på Teknik og miljøudvalgets møde den 9. januar 

Formanden svarer, at DN-Sønderborg holder bestyrelsesmøde den 9. januar hvor sagen vil blive drøftet. Og  medlemmer af bestyrelsen vil tage ud for at se på stedet for at være klædt på til at kunne give bedste svar retur til fredningsnævnet når den tid kommer.
 

Fakta fra  forvaltningsinformation til udvalgsmedlemmerne :
Trægruppen blev fredet i 1925, hvor den var et fuldt synligt element i landskabet med adgang for offentligheden ad en sti. Siden er byen vokset ud forbi de fredede træer og har delvis lukket for udsynet og helt for adgangen til træerne.
Fredningen blev søgt ophævet i 1970, men ansøgningen endte med en afvisning, dog sådan at træerne kunne beskæres af Gråsten Kommune.
Sønderjyllands Amt har i 90´erne foretaget styning af træerne, og Sønderborg Kommune har i 2007 foretaget en opfølgende beskæring og har senere fældet et af træerne, som var råddent. Der er siden yderligere bebygget i området og en sådan pleje er i praksis umuliggjort eller i bedste fald meget besværlig. Træerne vokser ud over tagene på de nærliggende huse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar