onsdag den 26. september 2018

Det kan koste fængsel ikke at indberette korrekt til SKAT



RETSSAG: En 37 årige  selvstændig erhvervsdrivende fra grænseegnen var ved retten i Sønderborg, tirsdag den 25. september 2018 anklaget for  groft skattesnyd. Den erhvervsdrivende var kommet i SKAT´s søgelys, via en henvendelse fra  Statsadvokaturet  for økonomisk kriminalitet, der havde registreret penge overvisninger til den anklagede  fra Norge til Danmark i 2014. Denne henvendelse gav anledning til at kontrollerer selvangivelserne  for manden fra 2011 og  frem til 2014. 



Og Skat fandt ved denne kontrol ud af der manglede større eller mindre  angivelser fra  2012 til 2014  største beløb  var dog i 2014 hvor der var blevet overført  godt 1,6 million. Alle pengene stammede fra et anpartsselskab manden havde i Norge, hvorfra der blev solgt software  til lastbiler o.l.  Pengene var blevet udtaget af selskabet, ifølge  den anklagede, som lån i selskabet i første omgang.  Men var ifølge generalforsamlings referater for selskabet blevet konteret, som  udbytte fra selskabet. Og der var blevet   betalt udbytteskat af beløbene i Norge. Manden havde en norsk  revisor/regnskabskontor tilknyttet selskabet i Norge, og de foretog alle transaktioner  for manden inklusiv udskrivning af  regninger til  kunder og de stod også for indberetningen til offentlige myndigheder i Norge.





 I Danmark havde den erhvervsdrivende  en revisor til at ordene selvangivelserne og lave regnskaber. Men beløbene fra  Norge var ikke blevet indberettet. Måske fordi manden ikke havde oplyst sine skatterevisorer om beløbene. Der kom flere  forklaringer fra anklagede, omkring overførte og ikke indberettede  beløb, som i det sidste tilfælde 2014 var gået til køb af ejendom og renovering af samme samt etablering af restaurant i Padborg/ Kruså området. Restauranten er siden blevet lukket på grund af urentabilitet  og med deraf følgende underskud. Manden havde den opfattelse, at pengene han havde fået overført fra Norge kunne modregnes i underskuddet i ejendommen og restauranten, så der i princippet var nogen skat at betale. 

Denne opfattelse dækkede sig ikke ind med SKAT´s tolkning,  da der ikke var tale om et fælles selskab, da ejendom og restaurant var købt og drevet i privat regi. Og SKAT havde derfor krævet indkomstskat af beløbene. Og efterfølgende valgt at anmelde  manden for groft skattesvig og anklagemyndigheden  krævede fængsel og bøde.  Skatten for de overførte beløb var siden blevet betalt af den sigtede så der resterede ikke noget mellemværende med SKAT. 

For at understøtte sin anklage havde anklageren indkaldt 3 vidner,  to skatterevisorer fra SKAT som havde haft med sagen at gøre  samt den anklagedes  nuværende revisor. Disse kunne dog ikke bidrage væsentligt til sagen, da breve fra SKAT og anden brevveksling  var fremlagt i retten forud, måske lige  bortset fra den ene bekræftede et møde hun havde haft med den anklagede.  Revisoren, var først kommet ind i billedet i 2015/16. Anklageren fra Syd og Sønderjyllands politi krævede i sin procedure 40 til 50 dages  fængsel og 323 tusinde kroner i bøde.  Den selvstændige erhvervsdrivendes  advokat Michael Bjørn Hansen, København, krævede frifindelse  på sin klients vegne, som han bl.a.  begrundede med sygdom og stress som manden led af, samt  de uklare skattebestemmelser og den ”hjælp” eller mangel på samme, som den erhvervsdrivende havde fået af sine revisorer og ikke mindst den anklagedes uvidenhed omkring skattelovgivningen i de forskellige lande.

Den tre mand store domsmandsret med dommer Leon Fredgaard i spidsen, trak sig herefter tilbage  for at voterer og dommen blev  afsagt enstemmigt: Frikendelse for forhold før 2014, men 30 dages betinget fængsel i mod 40 dages samfundstjeneste, samt en bøde på 250 t. kroner for forholdet i 2014. Den selvstændige  udbad sig efter samråd med sin advokat Michael Bjørn Hansen,  betænkningstid for evt.  at anke dommen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar