fredag den 6. december 2013

Borgermødet om hotellet på havnen

Høj og slank eller lille og buttet hotel
som journalist Jens Sørensen fra Sønderborg Kommune skriver i indledningen til pressemeddelelsen om borgermødet på biblioteket i Sønderborg ....  

som følger herunder: 
 
Omkring 175 borgere dukkede op til informationsmødet onsdag aften på Sønderborg Bibliotek om det planlagte hotelbyggeri på havnen i Sønderborg. Det var flere end forventet og der måtte sættes ekstra stole op i den store sal. Interessen hotellet var stor og debatten var præget af både positive og negative reaktioner.

Vivian Krøll, plan- og bygchef i Sønderborg Kommune, bød velkommen til mødet i stedet for Erik Lauritzen, der er formand for teknik- og miljøudvalget. Erik var forhindret, fordi der samme dag var konstituerende byrådsmøde på rådhuset. Her blev Erik Lauritzen valgt som ny borgmester fra den 1. januar. Det ville han ikke lige aflyse.

Vivian Krøll fortalte om baggrunden for hotelprojektet, der nok er det væsentligste element i den masterplan for havneområdet som Frank Gehry har lavet, og som er ved at tage form på havneområdet nord for den gamle bro. 





- Formålet med masterplanen og med hotellet og waterparken er, at skabe vækst og udvikling i Sønderborgområdet. Med havneprojektet ønsker byrådet at skabe et lokomotiv, der skal trække nye borgere, turister og arbejdspladser til området. De skal komme fra hele syddanmark og fra nordtyskland, fortalte Vivian Krøll.

Herefter fortalte arkitekt Søren Øllgaard fra Henning Larsen Architects om de foreløbige skitser for udformningen af hotelbyggeriet og waterparken. Planlægger og arkitekt Simon Gaardsdal fortalte om processen og baggrunden for lokalplanforslaget. Endelig fortalte direktør Michael Saxtorph fra Havneselskabet om visionerne bag havneprojektet og hotelplanerne, som han kaldte Sønderborg vigtigste projekt, fordi det er så stort og afgørende for hele området – og bl.a. kan hjælpe et presset handelsliv i bymidten.

Og så var der spørgsmål fra salen og debat. Den kom især til at handle om tre ting. For det første om selve stregerne til hoteltårnet er flotte eller grimme, om hoteltårnet er for højt, og om der bliver taget højde for parkeringspladser og ordentlig trafikafvikling, når de forventede 75.000 hotelgæster årligt skal sluses til og fra området. Skyggeeffekter og sigtelinjer til Sct. Marie Kirken blev også drøftet. En borger kaldte det et valg mellem et højt og slankt eller et lille og buttet hotel. Han var vist mest til det første.

Mange udtrykte anerkendelse af, at der arbejdes på at få en så stor investering til byen, men der var også frygt for, at hotellet ødelægger Sønderborgs smukke bygningskultur med slot, kirke og kaserne.
Michael Saxtorph fortalte, at der skal laves 350 parkeringspladser ved området. Der er endnu ikke taget stilling til, hvor de placeres. Arkitekt Søren Øllgaard forsvarede entusiastisk stregerne i det høje og slanke hoteltårn, men lovede at tage hensyn til de synspunkter, der kom frem på mødet.


Fakta om lokalplanen
Sønderborg Kommune har sendt et forslag til lokalplan for hotelbyggeriet i høring. Lokalplanforslaget fastlægger rammerne for hotelbyggeriet og den waterpark, der bliver en del af byggeriet. Forslaget er i høring indtil den 15. januar og alle borgere har mulighed for at komme med forslag og kommentarer til planen, der kan ses på www.sonderborgkommune.dk.