lørdag den 28. september 2019

Norden frem for alt!




BIBLIOTEKET I SØNDERBORG: Skrat skrat det er Bertel Haarder kan i høre mig! Mikrofonanlægget i foredragssalen på Sønderborg bibliotek lod meget tilbage at ønske, selv med flere tilløb blandt andet fra en såkaldt  teknikker, men det gjorde dog ingen skår i glæde i den propfyldte sal, hvor den grå hårfarve var fremherskende måske hidført af starttidspunktet 16:30. 

Den tidligere mangeårige og mange gange  minister, nu folketingsmedlem og kommende formand for Nordisk Råd  gjorde forsamlingen delagtig i den af ham  opsamlede viden  opfattelse  på Norden området, både den historiske del omkring små stats syndromet, som  have været skyld i 1864 tragedien, på grund af uenig imellem kong Christian den 9. og Statsminister Hall og  den forpassede chance, med stor folkelig opbagning, for at kunne have samlet hele Norden i 1830 ´erne. 

Og  så det mere subtile med manglede brug og delagtiggørelse  af eleverne i dag i det nordiske sprog i folkeskolen og fremdrog her  et ”historisk” godt  eksempel fra Gråsten Folke og  Real Skole hvor han blev  undervist i sin pure ungdom, og  han havde haft en tegne lærer der læste op af klassiske norske forfattere, imens han sammen med  de øvrige elever  tegnede hvad det behagede dem. 

Bertel Haarder fremhævede det vigtige i at Norden står sammen både  på det militær flet overvågning og inden for EU.  Og fremdrog det dårlige eksempel, hvor EU medicin agenturet var gået tabt for Norden- Danmark, efter det var blevet  ledig på grund af ”Brexit,  fordi man ikke havde koordineret og holdt sammen. 

Ingen af tilhøreren kunne være i tvivl om, at Bertel Haarder  var og er en meget varm fortaler for  yderligere – udbygget samarbejde i Norden efter de havde hørte foredraget med titlen: Sønderjylland, norden og de nordiske sprog- som var arrangeret af Grænseforening og foreningen Norden i Sønderborg.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar