søndag den 8. oktober 2017

Afdødes datter og svigersøn klagede over Gråsten Avis



Benniksgaard i Rinkenæs


GRÅSTEN: Den 15. august var der en artikel i Gråsten Avis, som omhandlede  nyligt afdøde Ebba Friis, Benniksgaard
Den stod i avisen som om  det var redaktør Gunnar Hattesen, der havde skrevet artiklen. Men det var i virkeligheden Ebba Friis datter, som havde indsendt manuskriptet,  som en  nekrolog- mindeord til avisen.   

Datteren og svigersønnen havde derfor klaget til Pressenævnet over artiklen, med følgende påstand.: At god presseskik er blevet tilsidesat.  Klagen: At et indsendt mindeord om afdøde , blev ændret til en redaktionel artikel.  I klagen indgik tillige et ønske, som datteren og svigersønnen havde anmodet redaktør Gunnar Hattesen om at bringe en rettelse i Gråsten Avis.


Bygningen hvorfra redaktør Gunnar Hattesen driver Gråsten Avis på 1. salen Arkiv foto
Pressenævnet har behandlet sagen, og Gråsten Avis er kommet med følgende forsvar: Gråsten Avis har indledningsvis afvist, copyrighten er overtrådt, og anført, at ophavsretlige forhold ikke kan behandles af Pressenævnet, men henhører under domstolene. Sagen bør derfor afvises af Pressenævnet.
Til indholdet af mindeordet har Gråsten Avis anført," at indlægget var relativt langt og længere end avisens politik med hensyn til mindeord tillader, men samtidig efter redaktionens opfattelse relevant også vurderet i forhold til en række tidligere artikler i avisen om afdøde markante virke."
Gråsten Avis  besluttede:"At undlade at bede indsenderen om at forkorte mindeordet og rette forskellige sproglige fejl, da dette formentlig ville udskyde indrykningen i avisen. At indarbejde det modtagne mindeord i en udvidet redaktionel artikel, som en medarbejder blev overdraget at skrive til den kommende udgave af avisen, at give artiklen ekstra tyngde og større almen værdi ved en ændret form og opsætning, ved at tilføje redaktørens navn i by-linen og derved øge objektiviteten.
På de vilkår blev  artiklen trykt i avisen siger Gråsten Avis."


"Artiklen" i Gråsten Avis
Gråsten Avis har videre anført, at artiklens redaktionelle tyngde var væsentligt større for læserne, end mindeordet ville have haft. Afdøde blev derfor æret med større objektiv tyngde i den foreliggende form, end et subjektivt mindeord fra en datter ville indebære.

Avisen har derudover fremført, at mindeordet i den form og med det indhold, avisen modtog det, var blevet afvist pga. dets længde. Den redaktionelle bearbejdning havde derfor sikret, at et relevant indhold blev trykt og kommunikeret til læserne.

Pressenævnets afgørelse:
Redaktør Gunnar Hattesen. Arkiv foto
Det er ikke korrekt, når det angives, at teksten er skrevet af  Gunnar Hattesen. Og nævnet pålægger samtidig offentliggørelse af nævnets kritik, jf. medieansvarslovens § 49.
Som ovenfor nævnt finder Pressenævnet, at bylinen ”Af [Gunnar Hattesen -Redaktøren]” må anses for ukorrekt. Pressenævnet finder imidlertid, at forholdet ikke er egnet til at påføre klagerne skade af betydning, og Datter og svigersøn er herefter ikke berettiget til at få bragt et genmæle.

I medfør af medieansvarslovens § 49 pålægger Pressenævnet herefter den ansvarshavende redaktør af Gråsten Avis at offentliggøre følgende ordlyd i Gråsten Avis: 

Pressenævnet kritiserer Gråsten Avis.

Nævnet har udtalt kritik af avisen for at bringe en indsendt tekst i redaktørens navn.
Gråsten Avis omtalte i august måned, at 97-årige  på Benniksgaard var død.
Den offentliggjorte tekst i avisen var med få afvigelser en ordret gengivelse af en tekst, som datter havde sendt til avisen som mindeord om afdøde.
Artiklen var bragt som en nyhedsartikel med redaktørens navn angivet som skribent.
Afdødes datter og svigersøn, klagede herefter til Pressenævnet over, at avisen havde bragt teksten i redaktørens navn i stedet for datterens.
Pressenævnet finder generelt, at skribenter ved indsendelse af materiale til medier som læserbreve eller mindeord må have en berettiget forventning om, at teksterne ikke bringes under et andet navn end skribentens uden nærmere aftale.



Afgørelse i Pressenævnet har endog været omtalt i  dagbladet Politiken under rubrikken en god og en dårlig dag. Kan læses her på link: http://politiken.dk/debat/klummer/art6135351/En-god-dag-for-ristede-p%C3%B8lser-og-en-d%C3%A5rlig-dag-for-Gr%C3%A5sten-Avis-redakt%C3%B8r
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar