lørdag den 11. oktober 2014

Bente Løwe har skrevet sig ind i gråstenæblet

           Bente Løwe Christiansen i haven ved huset i Egernsund- Foto: Søren Gülck



 Henriette Pilegaard Sønderborg Kommune:
Bente Løwe Christiansen i Egernsund er ophavskvinden til ideen om at profilere Gråsten med udgangspunkt i gråstenæblet. Til Gråsten Æblefestival er hun klar med et æbleeventyr frisk fra trykkeriet.

Ved Torvedagene under Gråsten Æblefestival torsdag og fredag kan man købe friske æbler, men også et helt frisk æbleeventyr af den lokale forfatter Bente Løwe Christiansen.
Bogen ”GråstenÆblet – et kerneeventyr” vil endnu være varm fra trykkeriet, og Bente vil selv være der og sælge den. Man kan også høre hende fortælle om gråstenæblets stamtræ i Slotshaven ved Æbleløbet lørdag 18.11, og hun holder foredrag om æblet ved det store æblekagebords-arrangement på Gråsten Landbrugsskole samme eftermiddag.
Foruden selve eventyret indeholder bogen en række artikler om æblets historie og brug, hvor Bente også henviser til steder, man kan besøge.
Det hele er illustreret med tegninger af Dorsi Doï Germann, en tysk kunstner, som også udstiller ved Gråsten Æblefestival – nærmere bestemt i fotobutikken Studie 66.

At vende tilbage
”GråstenÆblet” er skrevet til voksne, men kan også læses for børn, påpeger Bente Løwe, der indleder bogen med sit eget citat: ”Mens man bevæger sig tilbage, går man i virkeligheden indad for at finde sig selv i fremtiden.”
Hun er selv vendt tilbage til sin barndoms land, født med efternavnet Dam Markussen og opvokset i Fiskenæs ved Gråsten, hvor hendes forældre havde ”Legetøjshuset” i Slotsgade.
I 2000, efter næsten 20 år på Midtfyn, ville hun tilbage til vandet og til Gråsten-området. Hendes mand, der havde et travlt job som vicepolitimester i Odense, var pludselig død, juleaften, og hun var alene med sin treårige søn.
Nu har hun job som inklusionslærer og sfo-leder på Gråsten Friskole, men har også tidligere været i Stjernevejens Børnehave, ligesom hun tidligere i sit liv har arbejdet med familiepleje.
Mens Bente Løwe boede på Fyn, studerede hun dansk ved Syddansk Universitet i Odense. I mange år skrev hun lidt lejlighedsviser og digte, men det var mandens død, der for alvor satte hende i gang med at skrive.
- Jeg skrev sorgen ud. Det var det eneste der hjalp, siger hun.

Historier ligger gemt
Bente besluttede også at vende tilbage til Gråsten-området.
- Nu kunne jeg se det med voksne øjne. Og jeg så, hvor mange historier her ligger gemt. Man af dem havde jeg ikke engang selv fået at vide som lille, så jeg synes, at det er vigtigt at få dem samlet op og formidlet, siger forfatteren, som derfor skrev ”Krølleribogen” – hvis præcise titel er ”Krøllerier på kendte stier”. Den har skæve vers om steder og oplevelser i Gråsten og Alssund-området. Bogen, der er flot illustreret med tegninger af Lotte Nybo, bruges ofte af familier og som gavebog.
Det er først og fremmest børnene, Bente brænder for at formidle til.
- Der er så meget importeret og overfladisk kultur tilgængeligt. Men det er vigtigt for identiteten at vide, hvor man kommer fra, siger hun.
Men i det helt taget vil hun gerne finde de små historier og få dem op til overfladen.
- Man kan hurtigt blive blind det område, man bor i. I dag rejser vi alle mulige steder hen i verden, men mange gange kender vi ikke vores nærområde. Og her er en verden, vi virkelig kan bruge til noget, siger hun og kigger ud mod Gendarmstien, som løber tæt på hendes hus.

Bente pegede på gråstenæblet
Faktisk er det på Bentes forslag, at kulturgruppen i Gråsten Forum besluttede sig for, at gråstenæblet skal være det, området profilerer sig på.
- Jeg har jo studeret det og har blandt andet opdaget, hvor udbredt det er i verden, siger hun og viser en bunke materiale: postkort, aviser og en opskriftsbog fra byen Sebastopol i Californien, hvor man i 100 år har fejret gravenstein-æblet, som gråstenæblet også kaldes.
- Så kan det jo ikke passe, at vi ikke selv gør noget ud af æblet. Det stammer herfra! Derfor er jeg også glad for, at æblefestivalen er kommet i gang. Vi skal bare stå sammen, allesammen. Ellers sker der ikke noget.