onsdag den 8. oktober 2014

Skoleelever i Gråsten har æbler på hjernen










En væg i skolegården males med fire scenarier.

 Hele muren kalder eleverne ”Fantasy” – Men her i vores ende

maler vi den menneskelige verden, fortæller Caroline, Stine og

Anna fra 7. klasse. De maler selv ”Dødstræet” med gravsten på

stammen og spiste æble i kronen. Andre er i gang med et

shoppingcenter-træ og et trafiktræ. 
Foto: Søren Gülck

Pressemeddelse  Henriette Pilegaard

I samarbejde med Gråsten Æblefestival har Gråsten Skole i denne uge æblet som tema.

På Gråsten Skole er bøger og pegepind er lagt til side i denne uge. Eleverne maler, syr, danser, rapper, filmer, bager og presser saft med æbler.
Det hele kulminerer torsdag den 9. oktober kl. 15-16.50 med et stort marked i skolegården, hvor alle er velkomne.
Torsdagen bliver også et højdepunkt for de elever på 7.-9. årgang, som har valgt Graffitiværksted og har arbejdet sammen med graffitikunstnerne Lars Jensen (L:Ron:Harald) og AndreasWelin.
Der bliver slæbt en udtjent Opel ind på skolen, og den skal sprayes med graffiti. I næste uge bliver bilen udstillet på Torvet i Gråsten, hvor der holdes Torvedage onsdag, torsdag og fredag som led i Gråsten Æblefestival.
Her kan man også se 120 x 1,20 meter store billeder, som eleverne har malet. De udstilles rundt i byen i Bygma, SuperBrugsen, Eurospar, på biblioteket og på Torvet.

Storbymaleri og rap
I skolens temauge kombineres gråstenæblet med elementer fra New York – byen der også kaldes ”the Big Apple”. Det kan ses i Maleri-værkstedet, hvor elever laver collager med æbler eller skyskrabere og gule taxaer ovenpå lærreder, der først har fået en sort/hvid grafisk baggrund. Eleverne prissætter selv deres værker, som bliver sat til salg på skolens marked.
New York er også med i form af rap og musik og dans. Elever øver sig ihærdigt på optræden til torvedagen ved Gråsten Æblefestival fredag i næste uge, hvor de går på scenen kl. 15.  Her vil en skærm også vise nyheder ”News” og reklameindslag, som elever har filmet igennem temaugen.

Populær mormor-æblekage
Graffiti og Maleri har været blandt de mest eftertragtede værksteder, eleverne har kunnet vælge sig ind på i ugen, fortæller viseskoleinspektør Mogens Hansen.
Men også Mad og drikke med æbler er et tilløbsstykke. Den såkaldte mormor-æblekage med æblemos, ristet rasp og flødeskum er et hit, der sælges på skolen til tre kroner i temaugens timelange pause midt på dagen.
Her kan man også købe æbleskiver og æbleboller, som fremstilles i hjemkundskab sammen med tørrede æbleringe, æblemüsli og æblemuffins.
Her sidder Jonas og Lukas og snitter æble efter æble i både, så de kan blive kogt til mos til æblekagen.
- Det skal jo gøres, konstaterer Lukas, og Jonas forklarer, hvordan man bager æbleboller med revnet æble.
På en formiddag er der bagt 250 boller og 150 muffins.