lørdag den 25. oktober 2014

Gråsten Æblefestival siger på gensyn i 2015


Bendt Olsesen, Gråstens tidligere borgmester, sendte en hilsen fra Gråsten til Æblesejladsen på Flensborg Fjord af sted med ordene: Æblefestivalen i Gråsten skal blive lige så gammel som Fredsegen. Næste år er Gråsten Æblefestival med i æblesejladsen.Foto Søren Gülck



Premieren på Gråsten Æblefestival i efterårsferien var indsatsen værd, mener deltagerne, som nu gør klar til en ny runde.

af Henriette Pilegaard

- Vi glæder os til næste år. Det er helt klart en succes - og det hele vejen rundt.
Sådan skriver ”Familien Fyn” fra Aarslev på Gråsten Forums Facebook-side som en kommentar til Gråsten Æblefestival, der i efterårsferien blev afviklet for første gang. 
Og det er ret sikkert, at der i 2015 bliver en ny æblefestival i Gråsten, som ”Familien Fyn” kan besøge.
Sådan lyder det fra styregruppen bag festivalen, som er udsprunget af Gråsten Forum - en frivillig sammenslutning af borgere og foreninger.
På Facebook-siden har andre borgere skrevet ”Godt gået allesammen” og ”Flot arbejde”.
- Vi har fået mange positive tilbagemeldinger. Selvfølgelig er der ting, som skal justeres, men overordnet er det lykkedes, og det er mit indtryk, at de mange involverede gerne tager turen igen, siger formanden for Gråsten Forum, Peter Norman. 

Håb om en levende by
Dermed vil Bendt Olesens ønske gå i opfyldelse. Mens han var borgmester i Gråsten, i 2005, blev gråstenæblet kåret til Danmarks nationalæble af Danske Frugtavlere ved en fest i slotsparken. Da ønskede han, at festen ville blive en tradition i Gråsten, og i en årrække blev der holdt to dages æblefest med æblesejlads. Det gik dog i stå efter 2009.
Men ideen om en ny og større æblefestival opstod, efter Gråsten Forum blev dannet for to år siden, og premieren bød blandt andet på afsløring af en ny æbleskulptur, skåret af ”Fredsegen” fra 1871, som har stået på Torvet, og plantning af 600 gråstenæbletræer. Til begge disse projekter er der givet tilskud fra en pulje i Sønderborg Kommune til udvikling af ”attraktive handelsbyer”, ligesom kommunen har støttet med koordinering, PR og markedsføring.
Nu håber Bendt Olesen, at æblefestivalen må blive ligeså gammel som Fredsegen, og at den vil være med til at sætte Gråsten på verdenskortet:
- Mange lokale kræfter og ildsjæle har været involveret. Det bør være et godt eksempel til inspiration for andre til at skabe oplevelser og gøre Gråsten til en levende by.

Æblesejlads i 2015
Bendt Olsen var fredag med til at sende en trækvogn med æbler og to gråstenæbletræer af sted fra Gråsten som en hilsen til Æblesejladsen fra Kollund Mole til Flensborg. Træerne vil begge steder blive plantet i børnehaver.  Det er planen, at Gråsten fra næste år igen skal være med i Æblesejladsen som led i æblefestivalen. Eventuelt med aktiviteter på havnen om torsdagen, hvorfra skibene så sejler om fredagen. 

Sidste træer plantes 2.11
Plantningen af gråstenæbletræer er også en aktivitet, som æblefestivalen vil forsøge at fastholde. Der er i år plantet over 400 træer, og der bliver endnu en plantedag søndag 2. november kl. 10 på Fjordkobbel. Alle er velkomne til at deltage i plantningen, hvor der vil være pølser på grillen til det arbejdende folk. Endelig vil de sidste træer blive sat i jorden, når gravearbejde til fjernvarme på Sildekulevej er overstået. Det fortæller Kaj Nielsen, som har stået spidsen for plantningen.
- Det har været en stor succes, og jeg mener, at vi skal søge kommunen om midler til at fortsætte. Borgere i Egernsund, Adsbøl, Kværs og Rinkenæs vil også gerne have træer plantet, siger han

Feriegæster havde træer med hjem
Belønningen til plantefolket har været, at de kunne tage et træ med hjem, når de havde plantet ti. På Marina Fiskenæs var der rigtigt mange feriegæster, som kørte hjem med et æbletræ på taget af bilen, fortæller Elise Bender fra feriecentret.
Marina Fiskenæs indgik i festivalen med daglige børneaktiviteter i feriecentret, og børnene gav torsdag eftermiddag gymnastikopvisning på Torvet. Også Gråsten Skole var involveret. Der var temauge med æbler og New York - Big Apple i ugen inden ferien, og skoleelever gav fredag opvisning på Torvet med hiphop og rap, ligesom deres graffitikunst var udstillet. Til næste festival vil styregruppen bag æblefestivalen forsøge at involvere flere skoler og institutioner.

Mange turister i byen
Gruppen er i gang med at evaluere, og det står klart, at man næste år vil forsøge med endnu flere aktiviteter for børnefamilier. Måske vil man rykke festivalens torvedage onsdag-torsdag-fredag til torsdag-fredag-lørdag. Det kunne mærkes i år, at der var mange turister i byen, og nogle var kørt forgæves lørdag.

Mere fokus på gourmet
Det står også klart, at indslagene med lokale fødevarer på Torvet var en succes. Gråsten Fjerkræ, Naturmælk fra Tinglev og Hestehavegård frugtplantage var godt tilfredse med at være til stede.
Derfor vil satsningen på fødevarer blive udvidet, og man vil forsøge at inddrage kokke for at byde på gourmetoplevelser.