tirsdag den 1. september 2015

Æblefestival i Gråsten genoptager æblesejladsen





Fra æblesejladsen  17 oktober 2009 i Gråsten Havn
Fra æblesejladsen i 2009 stævner ud mod Flensborg
Efter en lovende premiere på Gråsten Æblefestival i efterårsferien sidste år gør foreninger i Gråsten igen klar til æblefestival. Nu med æblesejlads.

Når Gråsten i efterårsferien for andet år i træk fejrer sit berømte æble – gråstenæblet – med aktiviteter for egne borgere og gæster, har festivalen bredt sig.
Capstan-koret fra Esbjerg har 60 medlemmer
. Foto: Capstan.dk
Tupelo har flere gange begejstret publikum
ved Tønder-festivalen, Foto: Jens Th.
Gråsten melder sig efter fem års pause igen i æblesejladsen på Flensborg Fjord, og hele fredagen, 16. oktober, vil der være gamle skibe, kunst og aktiviteter på havnen sideløbende med aktiviteter på Torvet. På havnen kulminerer dagen med en rigtig havnefest, shanty-kor og koncert med det irske band Tupelo, som mange kender fra Tønder Festival. Skibene sejler lørdag morgen til Flensburg, hvortil der også ankommer skibe fra Kollund og Glücksburg. 


Også flere skoler, daginstitutionen Tumleby og dagplejen involverer sig i år i æblefestivalen. Skolerne kaster sig ud i et projekt med molekylær madlavning i samarbejde med Krusmølle, og eleverne viser resultaterne frem på Torvet under festivalen.
Torvet i Gråsten er stadig centrum for æblefesten. I år er torve-aktiviteterne skubbet en dag til torsdag-fredag-lørdag. En række foreninger i Gråsten, samlet i foreningen Gråsten Forum, er i fuld gang med planlægningen og med at få de praktiske detaljer på plads – også med udsmykning af byen og kunst i butikkerne.

Flere æbletræer og skulptur
Sidste år var borgere og gæster inviteret med til at plante 600 gråstenæbletræer i området. I år skal der også plantes æbletræer, men et mindre antal. De skal plantes ved stien fra Gråsten Landbrugsskole og i retning mod Roden Skov. Det sker søndag 11. oktober.