torsdag den 11. august 2022

Royale køkkenhave et besøg værd også for de indfødte



GRÅSTEN: Den kongelige Køkkenhave i Gråsten, er et  besøg værd, også for de  indfødte. Her kan man lærer ved selvsyn, både  hvordan man kan gøre i sin egen have, og det modsatte. Haven er storslået anlagt, med  en del helt almindelige grøntsager, man kan opleve medarbejdere høste. Som  da jeg var der, var bl.a. en praktikant i gang med at  plukke bønner. Som var ret ypperlige på et højt bønnestativ hvor der både var  gule, grønne samt pralbønner.  

Ved et drivhusene var  der på en trillebør af ældre dato anbragt forskellige squash,  som man gratis kunne tage med hjem. Øverst oppe i haven er de sprit nye bænke og bord, som dronningen har fået skænket af Sønderborg Kommune i anledning af 50 års regeringsjubilæet. Så publikum kan jo prøve at sidde på ”Dronningens bænk”. Hvilken af de to det så end er, måske veksler hun alt efter humør ?

I cafeen, som et knyttet  til det store drivhus- ” vinterhaven”, kan man bl.a.  købe filterkaffe til 30 kroner, og ønsker man kage til ryger der 40 kroner oveni. Der må nydes medbragt drikkelse og  madpakke i haven, men ikke indendørs.

En stor del af Dronning Ingrids pelargonier flydte godt i det ene drivhus, men som Grethe ville have sagt – hun var dog ikke med – ”de trængte nu til at blive nippet”.  Men måske var de sendt på rekreation efter et ophold på ”slottet”  helt fri for ”nippening” . Man har også mulighed for at se og føle og lugte til de af Dronning Ingrid indførte  engelske duftgeranier, som man også kan få med hjem  formelles 159,- kr pr.  styk.   

Jeg talte med flere udenbys turister og spurgte hvad de synes om haven, kun positive tilkendegivelser. Et ægtepar med barn  fra Odense, som holdt ferie i et sommerhus på Als,  havde netop afsat deres sidste feriedag  til et besøg i Køkkenhaven, og de var meget begejstrede for haven, hvor de let kunne komme rundt med den medbragte barnevogn. Jeg sprang kaffen og kagen over og cyklede hjem og  fandt en skyggeplads i egen have hvor der var sat bayersk velsmag på køl,  i jord-køleskabet.   AAHH det ikke så ringe endda.

Husk nu at besøge vores Kgl. Køkkenhave…. selvom du bor tæt på. 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar