torsdag den 28. november 2013

Seks stedfortrædere ved byrådsmødet




Michael Schlüter- Fælleslisten (foto Sønderborg Kommune)
BYRÅDET/ Gråsten: Byrådsmedlem Michael Schlüter, Gråsten  (Fælleslisten) stemte, som den eneste af de deltagende byrådsmedlemmer, i mod ændring af Styrelsesvedtægten ved 1. behandlingen,  ved byrådsmødet, den 27. november 2013.








Michael Schlüter havde selv valgt ikke  at genopstille  ved  byrådsvalget, den 19. november i år, og er således ikke medlem af det nye byråd, som fungerer fuldt ud pr 1. januar 2014. 

2. Behandling af  ændringen, sker den 4. december, hvor også valget af Borgmester foregå. Ændringen er blandt andet nødvendiggjort, på grund af ændring af udvalg og områder, som udvalgene skal tage sig af, som er sket  i forbindelse med konstituerings aftalen  i mellem Socialdemokraterne, Konservative, Enhedslisten, Slesvigsk Parti og Fælleslisten.Men der er også sket visse andre justeringer.

Jeg har per mail forespurgt byrådsmedlem  Michael Schlüter, om en begrundelse for at stemme i mod.

Her er svaret:

Der er fire hovedårsager til at jeg stemte imod ved 1. behandlingen, og også kommer til at stemme imod ved andenbehandlingen.

For det første:
Næsten samtlige partier og lister har i både budgetfasen og i valgkampen meget ofte slået på tromme for at minimere administrationen. Og det er jeg enig i. Administrationen bag det enkelte udvalgs arbejde er temmelig stor. Der ligger store udfordringer med at kvalitetssikre den enkelte dagsorden. Dette arbejde vil blive endnu større med de mange udvalg, der nu bliver etableret. Jeg forsøger sådan set bare at holde det nye byråd fast på de intentioner det havde i både budgetfasen og valgkampen.

For det andet:
Der vil være en stor fare for, at der med de mange udvalg opstår endnu mere søjletænkning end vi allerede har. Netop søjletænkningen var jo en årsag til at, vi nedbragte antallet af udvalg efter forrige valg. Den nye struktur er et stort skridt tilbage i dårligdommen.

For det tredje:
Argumentet med at flere udvalg bringer politikerne tættere på borgerne holder ikke. Den nærhed ikke i udvalgsregi. Hvis politikere skal være tæt på borgerne fysisk må de ud blandt dem. Borgertæthed for politikerne handler om hvordan man taler – ikke hvor politikerens skrivebord står.

For det fjerde:
Når nu økonomiudvalget reelt tiltager sig flere beslutninger (bl.a. beslutninger vedr. Kultursatsningspuljen på 5,2 mio/år) er der ikke behov for underudvalg.

Alle 4 argumenter taler altså for færre – ikke flere – udvalg.


Rådhuset i Sønderborg


Byråds mødet  på Sønderborg Rådhus, var præget af at mange byrådsmedlemmer havde meldt forfald her følger opremsningen: Borgmester Aase Nyegaard - stedfortræder Thorkild Kristiansen, Tage Petersen - stedfortræder Inger Plauborg,  Borgmesterkandidat Peter Hansen - stedfortræder Karsten Schøn, Hanne Petersen - stedfortræder Conny Nissen, Jesper Kock - stedfortræder Jan Nicolaisen, Jan Rytkjær Callesen - stedfortræder Elly N. Kørvel den eneste der ikke var indkaldt stedfortræder for var   Lars Dyhr Hansen , som i dag har  meddelt at han overlader sin plads i det kommende byråd til en anden på DF valgliste,