tirsdag den 19. november 2013

Besøg den eneste hede i Sønderborg Kommune

Lyngbakker  i Kværs  i  august  2011-

Søndag den 24. november byder Sønderborg Kommune på årets sidste naturvandring, der går til den eneste hedeplantage i Sønderborg Kommune – Kværs Plantage
Kværs Plantage blev anlagt for over 100 år siden under stor møje og besvær, men alligevel med datidens nyeste tekniske metoder som fx dampmaskine til oppløjningen. Før den tid lå hele området hen som lyngklædt hede. I dag er skoven en udpræget nåleskov med forskellige arter af gran og fyr. Et stykke af heden, nemlig de bakkede flyvesandsklitter, er bevaret frem til i dag. Klitterne menes at stamme fra omkring 1600-tallet, hvor mange jyske egne var udsat for sandflugt. I dag er området lidt af en attraktion som det eneste større lyngområde i Sønderborg Kommune. Det tidligere sandflugtsområde er i dag et smukt område bevokset med hedelyng, revling og hjelme, altså rigtige klitplanter. I fugtige lavninger finder vi også hedemoseplanter som klokkelyng og tørvemos. Sammen med de fyrretræer, der omgiver heden, kan man - både lugt- og synsmæssigt - føle sig hensat til en vestjysk klitplantage.
Europas største spætte
Efterårs- og vinterskoven kan virke ganske tavs. Men om morgenen og først på formiddagen er der gode chancer for at se og høre skovens fugle som fx de hjemlige mejser. Faktisk kan næsten alle de 7 danske mejsearter træffes i skoven. Der er en god chance for at se eller høre Europas største spætte – sortspætten, samt den store flagspætte, der søger føde i skovbunden og i døde træer. Vi håber også at se korsnæb, grønsisken, dompap m.fl.

Hent gran til adventskransen

I skoven skal vi se på de forskellige arter af gran og besøge en lille skovsø. Under stormen for nylig væltede rigtigt mange træer. Under vores vandring vil vi se disse ødelæggelser, som naturkræfterne har været skyld i. Skovfogeden har lovet, at skovvejene vil være ryddet til turen.
Der er mulighed for at finde en grangren og lidt mos til adventskrans og juledekoration på denne sidste søndag før advent.

Man mødes søndag den 24. november kl. 10.00 på p-pladsen ved Avntoftvej nord for skoven – lige ved kommunegrænsen, ca. 1 km vest for Kværs Skole. Turen varer max. 2 timer. Husk tøj efter vejret, og kraftige sko eller støvler. Det er gratis at deltage.
Turleder: Jesper Tofft, tlf. 24 45 64 65