mandag den 25. november 2013

Det første maleri af den samlede Kongefamilien i over 130 år




KONGEFAMILIEN: Skal du et smut til København  imellem den 16. november 2013  og  den  2. marts 2014  har du mulighed for at  se ovennævnte maleri af Kongefamilien malet af Thomas Kluge   i Gallasalen i Christian 8.s Palæ på Amalienborg. Men måske kunne vi  få   Kleinschmidt til at arbejde for at udstilling med dette enestående  Kluge maleri kommer til Sønderjylland? Og hvad ville være mere naturligt end at lade udstillingen  den foregå på Gråsten Slot, hvor stamfader-moder til familien Dronning Ingrid   og Kong Frederik den 9. elskede at opholde sig.

Thomas Kluges mangeårige arbejde med Kongehuset kulminerer nemlig her i efteråret med fuldendelsen af et stort gruppeportræt af Danmarks kongefamilie.
Det nye familieportræt har været fire år undervejs, men færdiggørelsen netop i år tilfører det en ekstra historisk dimension, idet 2013 er 150-året for Det Glücksborgske Kongehus. Værket indgår i fejringen heraf. Billedet er på en og samme tid en historie om en nutidig familie og et stykke Danmarkshistorie.

Laurits Tuxen 1880: Christian 9. med familie. 
Christiansborg Slot. Foto: Thorkild Jensen

Gruppeportrættet har desuden en kunsthistorisk reference til Laurits Tuxens Fredensborgbillede fra1880’erne, hvor det danske kongepar blev afbildet med deres store internationale familie. Christian 9. og Dronning Louise var i samtiden kendt som Europas svigerforældre, og maleriet er blevet et nationalhistorisk ikon.




På Kluges maleri er Regentparret gengivet i en forgyldt rokokosofa omgivet af deres sønner, svigerdøtre og børnebørn, alle i hverdagstøj. Den nuværende og de to fremtidige regenter, H.M. Dronningen, D.K.H. Kronprinsen og Prins Christian, har alle øjenkontakt med os, mens de øvrige familiemedlemmer er portrætterede i deres eget univers – i egne tanker og uprovokerede af beskuerens blik. Børnene er i leg med undtagelse af den ranke og alvorlige Prins Christian, der synes bevidst om fremtidens ansvar


Thomas Kluge 2013 : Kongehuset – Foto: Evan Frederiksen