fredag den 1. februar 2019

Et hærværk,som bl. a. gik ud over DF valgplakater, begået i oktober 2017, kom først for retten i januar 2019 i Sønderborg


Unge sprayede graffiti  på skole  og ødelagde bl.a. Dansk Folkeparti valgplakater, fordi de kedede sig.

RETSSAG:To  unge af anden etnisk herkomst, var ved retten i Sønderborg i dag anklaget for hærværk med spraydåse maling  på en skole i Aabenraa,  samt for at ødelægge valgplakater også i Aabenraa. Hærværket  var foregået tilbage i oktober 2017 i forbindelse med Halloween. 



En gruppe på  seks  til syv  bestående af   børn fra indvandrefamilie i Aabenraa, havde aftalt nogle dage i forvejen, at de ville lave graffiti-spray på Høje Kolstrup skole i Aabenraa i forbindelse med Halloween, og de var derfor mødtes ved skolen, hvor hærværket blev begået udvendig på bygningen bl.a. skolens teglstensmure og på flere vinduer, efterfølgende var nogle af deltageren i hærværket  kommet hen  til Rema  1000 i samme område, hvor de havde sprayet på valgplakater fra Dansk Folkeparti, Venstre og Slesvigsk Parti men ikke sprayet på plakater fra  Socialdemokraternes og Robin Hood partiet ifølge tidligere offentliggjorte billeder. På plakaten fra  Dansk Folkeparti havde man bl.a. sprayet med maling, så man ikke kunne se ansigtet.
Nogle af valgplakaterne som var blevet overmalet.

De to unge anklagede som var ledsaget af deres fædre retten og havde ingen forsvarer. Den ene nægtede sig skyldig og forklarede at han slet ikke deltog  i hærværket, men indrømmede dog, at han havde været til stede på skolen. Den anden  erkendte sig delvis skyldig i anklagen. Han indrømmede at det var ham der havde skrevet graffiti tags på muren på Høje Kolstrup skole, men ikke på vinduerne. Og ingen ville indrømme de havde sprayet på valgplakaterne.  Det ville til gengæld et vidne som anklagemyndigheden førte, og som havde fået tiltalefrafald i en sag om samme hærværk og derfor nu kunne være vidne  i denne sag. 
De tiltaltes forklaringer i retten stemte ikke overens med det de tidligere til politiet havde fortalt til en politirapport og begge mente at politiet måtte have misforstået dem.  Under  udspørgning af de tiltalte måtte dommer Anna-Christina Langmaack et par gange formane de to fædre imod at blande sig i udspørgningen,  samt pålægge en storbroder ikke at smågrine til sin anklagede lillebror, under  anklagerens  udspørgning af de anklagede. Dommer Anna-Christina Langmaack truede med, hvis de ikke efter kom anmodningerne,  skulle forlade retssalen.

Det ene vidne, der også havde fået tiltalefrafald i samme sag, var blot 14 år var mødt med  den ene af sine forældre, og han  forklarede klart og tydeligt om hændelserne og om nogle dem der havde været aktive i hærværket.
Et andet vidne, det var personen som  indrømmede at han havde sprayet på plakaterne… kunne ikke huske så meget, og han blev af anklageren  forholdt hvad han havde sagt ved afhøringen hos politiet, men her mente han også det var forkert det politiet havde skrevet.

Det kneb dog ved vidneafhøringerne og udspørgning af de  to anklagede at forstå hvad der blev sagt blandt andet på grund af utydeligt sprog og lavmælt tale og dommeren måtte flere gange bede om at tale højere og tydeligere.

Anklageren fra Syd og Sønderjyllands Politi krævede  bøde på 3000 kroner til den ene af anklagede, som både var anklaget for at  have været med til hærværket på skolen og ved Rema 1000. Og 2000 kroner til den anden anklagede, som var anklaget for at  være delagtig i  hærværket på skolen, da anklageren fortsat, efter fremlæggelsen i retten,   var af den opfattelse at de  to  havde deltaget i hærværket på Høje Kolstrup og deres forklaringer i Retten var utroværdige. De skulle ligeledes betale de godt 8000 kroner  det havde kostet at fjerne grafitten på skolen, samt erstatning til Dansk Folkeparti for ødelæggelse af valg plakaterne.

Dommer Anna-Christina Langmaack træffer afgørelse i sagen den 7. februar 2019.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar