torsdag den 10. december 2015

SFO får ny prisstruktur med mere fleksibilitet



Sdb. kommunen. foto Kim Toft Jørgensen


Børne- og undervisningsudvalget er klar med en ny SFO-model med nyt indhold og en ny prisstruktur, som gerne skal få flere til at vælge SFO’en.

 Af Henriette Pilegård, Sdb. Kommune
En ny SFO-model med styrket kvalitet og indhold og samtidig med en mere fleksibel prisstruktur, der holder forældrebetalingen nede. Den er et enigt børne- og uddannelsesudvalg klar til at fremlægge for byrådet og sende i høring.
Løsningen fremlægges af et enigt udvalg og efter et grundigt forarbejde i en gruppe med både forældre, lærere, skoleledere og faglige organisationer, og dermed skulle mange måneders diskussion om takster i kommunens SFO’er gerne være løst, ligesom et frafald, som tog fart i sidste skoleår, gerne skal vendes endegyldigt.

Princippet i den nye prisstruktur er, at man kan vælge et morgenmodul fra kl. 6.30, som kun gælder indtil skoledagens begyndelse, og det vil koste 364 kr. om måneden. Nu varer det til kl. 13 og koster 1004 kr. om måneden.
Man kan også nøjes med at vælge et eftermiddagsmodul fra skoledagens slutning til kl. 17. Det vil koste 1091 kr. om måneden. Hvis man vil have barnet i SFO også i efterårsferien, juleferien, vinterferien, påskeferien, dagen efter kristihimmelfart samt i skoleferien i august, koster det et tillæg per måned på 409 kr. til modulerne, som betales i 11 af årets måneder. Vælger man SFO i den del af skoleferien, der ikke ligger i august, bliver der en takst på 750 kr. per uge. 
Har man brug for alle moduler, er betalingen tilsammen 1863 kr., men der bliver en pakkerabat på 288 kr., så prisen lander på 1575 kr. per måned – altså tæt på den nuværende heldagsbetaling, som er på 1550 kr.

Prisen spiller en rolle
Hvis man – som mange - kun har brug for SFO om eftermiddagen, kommer det altså nu til at koste 1500 kr. med feriepakken. Hidtil har man skullet betale en fuldtids-plads, hvor taksten i en periode var oppe på 1826 kr. per måned. Og den pris var den samme efter skolereformen, som ellers gav færre timer i SFO’en om eftermiddagen, da skoledagen blev længere. 
Efter et markant frafald i SFO’en satte ind i sidste skoleår, besluttede byrådet i foråret at nedsætte taksten til 1550 kr. fra efter sommerferien og afvente den nye SFO-model.
Modellen, som nu er klar, er bl.a. sammensat på baggrund af en undersøgelse, som blev sendt ud til forældrene tidligt på året. Den viste, at der overordnet er tilfredshed med tilbuddet, men at prisen er afgørende for cirka halvdelen af forældrene, som samtidig efterlyste mere fleksibilitet.

Enighed på tværs
- Den løsning, vi nu har fundet, må siges at være grundigt tilpasset efterspørgslen. Det er både fleksibelt og prismæssigt skarpt, så vi håber, at SFO vil være interessant for mange, siger formanden for børne- og uddannelsesudvalget, Erik Lorenzen, Fælleslisten:
- Vi vil jo gerne undgå, at nogle er ”nøglebørn”, altså at de bare går rundt i om eftermiddagen, eller at de er alene hjemme i måske tre timer. Men vi synes også, at SFO’en er et ganske godt tilbud. Der er absolut ikke tale om opbevaring, tilføjer udvalgsformanden.
Udvalgets næstformand, Tage Petersen (V) er ligeledes godt tilfreds med, at det overordnet er lykkedes at opfylde forældrenes ønsker, og at der bliver en større grad af valgfrihed:
- Nu kan forældrene bedre skræddersy det til deres behov, og prisen holdes på det nuværende niveau.

Samarbejde med foreninger
Tage Petersen glæder sig også til at se, hvordan den nye SFO-model vil udvikle sig i forhold til indholdet. Med modellen bliver SFO’en nemlig forpligtet til at indgå samarbejde med foreninger – et samarbejde, hvor legen og fællesskabet skal være bærende elementer, og hvor kommunens projekt VidensBy skal stå for at skabe kontakt og gøre samarbejdet nemt for foreningerne.
- Der er jo nytænkning, og det ligger fint i tråd med skolereformen, siger Tage Petersen.
Forslaget til den nye SFO-model og prisstruktur bliver nu sendt i høring.

SFO-dækning er stabiliseret
Det er nu 75,5 procent af eleverne, der vælger SFO. I marts var tallet helt nede på 67,8 procent, mens det før skolereformen, i 2013, lå på 88,8 procent.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar