fredag den 25. september 2015

Goddag til en sikker bustur

 Pressemeddelelse

GRÅSTEN/ Sønderborg:De nye børnehaveklasser har fået et trafiksikkert tilbud fra Sønderborg Kommune og Tide Bus, som driver den kollektive trafik i kommunen. De får en ”guidet tur” i at køre godt og sikkert med bus. Børn, forældre og lærere er begejstrede.
Vi kan slet ikke få armene ned, så begejstrede er vi. Knud Erik fortalte om at rejse med bus på en meget pædagogisk og rolig måde, og jeg kunne ønske, det kunne gentages med de nye børnehaveklasser hvert år, lyder roserne fx fra Rinkenæs Skole.
En flok spændte børn fra 0. klasse på Fryndesholm-Skolen på vej ind
i bussen – i en pæn række. Foto af Kim Toft Jørgensen
I dag har Knud Erik Kristensen og hans kollega, buschauffør Rita Mathiesen, taget turen til Fryndesholm-Skolen i Fynshav, hvor de ser frem til en lille time sammen med de 15 elever i 0. klasse og børnehaveklasselærer Anette Petersen.
”Busrejsen for de mindste” er en ide, der kommer fra områdeleder Poul Martinussen hos Tide Bus Danmark A/S, og sådan en introduktion til at rejse med bus findes så vidt vides ikke andre steder i Danmark.
Jeg synes, det er en fantastisk ide. Så det var jeg straks med på, siger Knud Erik Kristensen, der tydeligvis nyder samværet med børnene og chancen for at lære børnene at være gode og trafiksikre passagerer.
Trafikplanlægger i Sønderborg Kommune, fuldmægtig Tina Aagaard Mørkeberg, er også begejstret:
Knud Erik Kristensen nyder helt tydeligt samværet med børnene og
muligheden for at hjælpe dem til at blive gode, sikre buspassagerer.
Undervejs sidder alle ned, så ingen vælter, hvis chaufføren pludselig
er nødt til at bremse. Foto af Kim Toft Jørgensen


Som ansvarlig for den kollektive trafik i kommunen er jeg utroligt glad for det initiativ, TideBus har sat i værk. Det er med til at højne trafiksikkerheden og give børnene god ”bus-kultur” til glæde for både chauffører, sig selv og medpassagerer, siger hun.

En total-oplevelse
Sådan en bus vejer 12 tons. Det er lige så meget som 15 af dens slags biler, som jeres forældre har. 300 hestekræfter er der i den. Så man må aldrig gå hen foran den eller bøje sin ned efter sit buskort, hvis det er faldet ud på vejen, lyder det bl.a. fra Knud Erik, inden børnene får lov til at gå ind i bussen.
 
Sådan skal I holde buskortet, når I går ind, så chaufføren kan
se det, forklarer Knud Erik, mens bussen holder i Hundslev for en
kort pause. Her får børnene også at vide, at de først må krydse vejen,
 hvis de skal over den, når bussen er kørt langt væk, så ingen biler kan
være skjult bag den. Foto af Kim Toft Jørgensen
Vel inde fortæller han, hvorfor det er vigtigt at sidde ned – så man ikke falder og slår sig, hvis chaufføren pludselig er nødt til at bremse. Han fortæller om, hvorfor man skal snakke stille og roligt sammen – for andre sidder måske og læser, eller måske sidder der andre og snakker sammen.
Så kan det ikke nytte, I er for højrøstede, siger han.
Bussen kører en tur til Hundslev, hvor børnene lærer at gå pænt ud af bussen, at have buskortet parat og at vise det frem åbent til chaufføren.
Hvis I har glemt kortet, så sig det til chaufføren. Begynd ikke at løbe hjem i sidste øjeblik for at hente det, lyder det fra Knud Erik.
Se, dér er en kat, lyder det fra ét sæde. Dem, der bor derinde, dem kender jeg, lyder det fra en anden. Og andre spørger Knud Erik undervejs om, hvad skilte betyder, eller hvad det er, der ligger oppe på hylden i bussen.
Det på hylden afsløres, da børnene kommer retur til Fryndesholm-Skolen. Rita tager nemlig en pose ned, og så vanker der et æble og en refleks til hvert barn. ”Uhm…..” lyder det fra børnene, og ”tak for i dag”.
En god oplevelse rundes af med et æble til hver og
et refleks-klistermærke. Farvel og tak for i dag!   Foto af Kim Toft Jørgensen



Ja, mange tak for i dag. Supergodt arrangement, lyder det fra Anette Petersen, inden hun går med sin klasse ind på skolen til et forsinket frikvarter.