tirsdag den 15. marts 2011

Ifølge Sønderborg kommunes hjemmeside, kommer egetræet i dag klokken 10:00

 
Pressemeddelelsen fra Sønderborg Kommune:  
Det ser så underligt tomt ud på Torvet i Gråsten, efter at det gamle egetræ forleden måtte fjernes. Men der er godt nyt: På tirsdag, den 15. marts kl. 10 bliver et nyt egetræ leveret fra Kortegaards Planteskole på Fyn, og derefter går gartnerne fra Vej og Park i gang med at plante træet i det nye plantehul.
Træets stamme er ca. fem meter højt og 45 cm i omkreds i en meters højde. Træet har i ca. 30 år vokset i planteskolen, inden det nu ender som vartegn på Gråsten Torv. Det nye træ koster 10.000 kroner.- Efter at det gamle træ er fældet, har vi fået bekræftet, at det var det, der måtte ske. Undersøgelser af rod og stub har vist udbredt råd og manglende evne til at trække vand op igennem stammen til kronen.
Træet var døende, så det var den rigtige beslutning, vi fik taget, siger jordbrugstekniker Lise-Lotte Lemvig, Sønderborg Kommune. Der er taget billeder af stubben og rødderne, som er sendt til Forskningscentret for Skov og Landskab, hvor de vil danne grundlag for en videre forskning af netop den svampesygdom, som træet var angrebet af. Vedrørende det nye træ fortæller Lise-Lotte Lemvig, at nyplantede træet normalt støttes af opbindings pæle de første år.
Men når der er tale om så store træer som det, der skal plantes på Gråsten Torv, benytter vi tre jordankre, som fæstes i råjorden under træet. De giver en optimal stabilitet og er samtidig usynlige. Nyplantede træer har brug for masser af vand, og derfor bliver der også påmonteret to vandingsposer, der hver kan indeholde 75 liter vand, fortæller hun.
Det mobile drypvandingssystem gør, at træet vokser hurtigere, det er nemt at vedligeholde, det holder jorden mere fugtig, og der er ikke noget vandspild. Sønderborg Kommune påtænker at tinglyse en deklaration på stedet for at beskytte egetræet i fremtiden. Det nye træ skulle gerne blive meget større og flottere end det gamle træ og få flere år på bagen.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar