søndag den 17. november 2019

Er det kun borgernes problem





Det er let, at gøre det til borgernes problem med de mange indbrud i private hjem, som her for nylig i Sønderborg, hvor man opfordrede befolkningen til at sikre deres hjem bedre.  Men i bund grund er det nok opklaringsprocenten omkring indbrud i private hjem, som er hovedproblemet, selv om sigtelsesprocenten for indbrud er steget i forhold til 2018, så er risikoen for at blive afsløret generel ved indbrud, stadig lille, mindre én bliver sigtet og tre går fri i Sydjylland efter de nyeste tal for alle indbrud både private og øvrige. Og det skyldes flere faktorer. Men en af de vigtige, tror jeg kan være en mangelfulde sporindsamling på gerningsstedet. 


En undersøgelse i Tyskland, viste for nogle år siden, at sporsikringen var mangelfuld. Derfor kommer politiet i flere politidistrikter nu obligatorisk på gerningsstedet med sporsikrings udstyr og indbruds efterforskere og søger efter DNA, fingeraftryk, spor af såler og så videre. Samt studerer indbrudsmetoden, det anvendt brækjern eller skruetrækkers aftryk på et eventuelt opbrudt vindue og sikrede sig sporet. Det har på den måde været muligt at få indbrudstyvene sat i forbindelse med de enkelte indbrud, og senere få dem opklaret, sigtet og dømt.

Sporsikring har også vist sig at være særdeles vigtig ved indbrud forøvet af øst-bander, der ofte forekommer i serier, hvor flere personer kommer kørende samlet til gerningsstedet og området og forlader det umiddelbart efter indbruddene. Og derfor er vanskeligt personmæssig, at få på lystavlen, afsløret som gerningsmænd, uden DNA-analyse og indbrudsmetode samt øvrig spor indsamling. Og derfor er de ikke så ofte i opklaringsstatistikken, lige som nu i Danmark, som det måske ville været tilfældet, hvis man havde været mere fokuseret på sporsikringen og den systematiske sammenligning af opsamlede data med nye spor.

Hans Peter Toft

Ingen kommentarer:

Send en kommentar