torsdag den 11. oktober 2012

Byrådet har nu besluttet, at opkræve 7.000.000 årligt, nogle af dem hos blandt andet Gråsten Varme,


Er det en farbarvej, Byrådet i Sønderborg Kommunen
 nu er slået ind på? Eller griber Indenrigsminister Vestager ind?

GRÅSTEN: Gråsten Fjernvarme får  med beslutningen i Byrådet,  projektet med solvarme, halmfyr og udbygning til Ulsnæs fordyret med mere en 30 millioner kroner,  i tilbagebetalings perioden.

Den årlige opkrævning bliver en procent af den garanti, på 117 millioner, som Sønderborg Kommune har stillet, for at  fjernvarmen, kunne låne i Kommune Kredit, i lighed med garantistiles til  øvrige halvoffentlige fjernvarme forsyningsselskaber i Sønderborg Kommune. Begrundelsen, for at opkræve, er en påstået risiko.

Men den eksisterer i praksis  slet ikke, da det er alle fjervarmeaftagere i et selskab, som i henhold til varmeforsynings love, der  hæfter for gælden. Og Byrådet der  i sidste ende også bestemmer, når fjervarmen ønsker  at udvide, da de skal godkende.  Så det man gør nu, er at pålægge selskaber, som har fået  kommune garanti en ekstra skat, og sidste ende er det fjernvarme aftagerne, borgerne, som her i Gråsten, som skal betale via en forhøjet varmepris – en kommunal skat på fjernvarme. En fjernvarme, som Sønderborg Kommune via varmeplanen selv,  har pålagt forbrugerne at gå over til i stor stil. Og som har  krævet store investeringer i de fleste fjernvarmeselskaber. Det begynder nu at ligne et rent ta´ selv bord

Udbygningen af fjernvarmen i Gråsten på Kongevej
Med vedtagelsen i Byrådet i Sønderborg Kommune. Beder kommunen nu de halvoffentlige selskaber til kasse 1.
Kommunen  forlanger fremover i 1 procent af garantien ved oprettelsen  og efterfølgende årligt 1 procent af garantisummen.

 Kommunen har ydet garantier for omkring 700 millioner, hvor der  kan opkræves denne provision, som efter forvaltningens fortolkning ikke,  kommer i konflikt med den givne  lovgivning.

Man kan ikke opkræve på garantier  på  de  halvoffentlige, almene boligselskaber, det er forbudt i henhold til loven.

Hvis  ”Sønderborg  modellen ” vinder indpas i andre kommuner i større omfang, kan man som fjernvarmeforbruger i blandt andet Gråsten,  håbe på at Indenrigsministeren griber ind, da der er tale om en ekstra skat, hvor man omgår aftalen med  Staten, omkring at holde de kommunale skatter i ro. Det er set tidligere, at indenrigsministeren har stoppet sådanne kommunale julelege som Byrådet i Sønderborg nu er blevet forledt til, af måske talvirtuoser i forvaltningen.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar