torsdag den 20. februar 2020

Nabostridigheder endte med, at en 52-årig kvinde stod anklaget for brandstiftelse.




RETSSAGER:  En 52- årig kvinde fra Aabenraa,  stod torsdag formiddag (20.02.2020) anklaget ved en domsmandsret i Sønderborg,  for brandstiftelse af brændeskur hos hendes  nabo  den 27. november  2018. Samt for to gange at have trængt ulovligt ind i naboens hus, et lille års tid  senere  i  2019.

Den anklagede nægtede sig uskyldig i alle tre anklagepunkter.
Forud for den påsatte brand, var der gået flere  år med stridigheder omkring bl.a. taget på et brændeskur, samt vedligehold af hegnet imellem de to naboer  og om  kloakken. Tidligere havde der været et godt naboskab, hvor man gensidigt  gik ud og ind hos hinanden. Men den anklagede følte på et tidspunkt  ikke at naboen tog hendes irritation over brændeskuret alvorligt, og ej heller var villig til at yde det samme omkring hegnet, som han krævede af hende.

Alt dette  kulminerede, da der en aften opstod ild i brændeskuret. Branden bliver opdaget af hustruen i huset, og hun alarmerer manden, som går ud og slukker ilden med noget vand der stod i skuret.  Men kort tid efter samme aften,  brænder det igen i skuret og atter går manden ud for at slukke ilden. Naboen har allerede alarmeret politiet ved den første brand på aftenen og de kommer tilstede. 

Den anklagede  indvillige  i en ransagning af hendes hjem. Ved denne  gennemsøgning finder politiet en klud på køkkenbordet, som har brandspor samt flere brandbare væsker i køkkenskabet.
I brændeskuret,  fandt naboen  to  klude hvoraf  den ene omviklet med pakke reb , de var begge   svedne og øjensynligt havde  været brugt til antændingen af ilden ved begge brande. Han havde afleveret kludene  til politiet. 

Den anklage 52-årige, forklarede den brændte karklud på køkkenbordet med, at hun havde brugt den til linolie i hendes værksted hvor hun reparerede møbler som hobby, og hun smed  altid kludene i metalskålen på bål-stedet i haven, for  der ikke skulle opstå brand i værkstedet ved selvantændelse. Når der var samlet nok, blev de brændt når  hun havde bål. 

Og kluden lå på køkken bordet i en frysepose , fordi hun den dag havde gjort rent i haven og bl.a. også gjort bål-stedets- metalskål ren, og kluden var kommet  ind i vasken da vandet var blevet hældt ud og der havde hun samlet den op. Hun ville smide den i affaldsposen, med der var ingen pose i og der lå tilfældig en frysepose på bordet og der kom hun den så i. Hvor politiet så efterfølgende  fandt den. 

For at støtte anklagen havde anklageren indkaldt  naboen,  både manden og konen, som berettede om det tidligere gode naboskab og hvordan det var blevet dårligere og dårligere. Begge blev afhørt om branden og havde identiske forklaringer, først da det kom til de to gange indtrængen, et år senere, på grunden og i  huset, var der divergens, hvor manden var helt sikker på at den anklagede begge gange have været inden i huset, hvor hustruen var sikker på at det kan var den først gang. Men de var enige om, at man ikke bare gik ind hos hinanden efter at naboskabet  var blevet så dårligt.

Den anklagede  forklarede at hun et år senere var gået over til naboen for at få styr på hegnet og brændeskuret. Det var dette besøg, som havde resulteret i anklagen om ulovlig indtrængen. Hvilket kvinden benægtede, da de altid bare var gået ind hos hinanden.  Der havde også forinden  både branden og de to ”besøg”været en livlig  brevkorrespondance  til naboen hvor der ikke altid fra den anklagede  var brugt et pænt sprog. 
 Men naboen havde aldrig svaret. Hvilket også havde gjort den anklagede ekstra vred. Den anklagede  nævnte også, at der havde været andre brande i området, og det gav anledning, til en kort pause i retsforhandlingerne, så anklageren kunne undersøge det via politiets register. Resultatet var at på gaden havde der ikke været brand, i en 12 mdr. periode ud over den her behandlede i retsfohandlingen,  men på en nabogade ca 50 m fra den anklagedes ejendom  havde der været brand, som politiet formode var sket via fyrværkeri.

 Anklageren fra syd og Sønderjyllands politi,  krævede i anklageskriftet den 52-årige idømt frihedsberøvelse for brand stiftelse og en bøde for ulovlig indtrængen. Og i proceduren satte han straffen til et sted imellem 3 til 6 måneder fængsel, som straframme og henviste til flere afsagte  domme. For den ulovlige indtrængen krævede han 1500 til 3000  kroner i bøde, men de ville blive absorberet af en eventuel fængselsstraf for brandstiftelsen. 

Anklageren procederede  for at der var klare beviser for at den anklagede havde udført brandstiftelsen. Og nævnte her bl.a. den fundne klud med brandspor i fryseposen på køkkenbordet som et afgørende bevis. Og motivet var det dårlige naboskab og  stridighederne.


Forsvarer for den 52-årige, Advokat Erik Johansen,Judica advokaterne i Sønderborg,  plæderede for frifindelse på  alle punkter, da han ikke mente at brandstiftelsen var bevist. Kludene var ikke blevet testet af politiet for hvilken væske der var blevet brugt, kun politiets næse havde været afgørende. Det kunne lige så godt have været en anden. Da der erfri adgang vi naboens baghave til skuret. Og hvorfor skulle den anklagede lade kluden, hvis den havde noget med branden i brændeskuret at gøre,  ligge på køkkenbordet og så frivilligt give politiet tilladelse til en ransagning? Det er fuldstændig absurd.  Og mente også, at der fra starten var blevet fastlagt fra politiets side, den anklagede var gerningsmand til brandene. Og  advokat Erik Johansen mente anklagen kun var kommet fordi det var så ”åbenlyst” at det måtte være naboen på grund "nabokrigen". Som gav forsvarer  assertionertil  Leif Panduros ”Naboerne”  .  Og krævede frifindelse for alle anklager, da besøgene og at det at man gik ind hos  hinanden var kutyme, imellem  de to naboer. 

Dommen:

Dommer Kirsten Bergh trak sig tilbage med de to kvindelige domsmænd og kom godt et kvarter senere ud og forkyndte dommen: 

Thi Kendes for Ret:

Den tiltalte dømmes ikke for brandstiftelsen men idømmes 6 dagbøder af 250,00 (1500,-) for ulovlig indtrængen. Samt skal  betale sagens omkostninger.

Den 52-årige kvinde fra Aabenraa,  modtog dommen efter en kort samtale med sin forsvarer, anklagemyndigheden meddeler inden 14 dage, om de også godtager dommen eller vælger at appellerer.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar