torsdag den 1. marts 2018

Pædagog frikendt for blufærdighedskrænkelse ved retten i Sønderborg.





RETSSAG: 57-årig  pædagog blev frikendt for blufærdighedskrænkelse, ved retten i Sønderborg  i dag den 1. marts. 

Baggrunden for retssagen, om blufærdighedskrænkelsen tog sin  begyndelse   i august 2016 og frem til maj 2017, perioden hvor pædagogen, var ansat ved en skole i det sydlige Sønderjylland, som ekstra hjælp til læren, i en klasse der bestod af blot 9 elever, som var meget  vanskelige at ”styrer”. 
Pædagogen, som oprindelig stammer fra Iran, hvor han var uddannet til  lærer,  men  i Danmark har han uddannet sig til pædagog tilbage i 2008- Han skulle  tage hånd om at skabe en bedre stemning  og ro til indlæring i klassen.

Men klassen var så urolig, at klasselæren og pædagogen på et tidspunkt  besluttede, at dele klassen i to hold, hvor det  ene hold  sad sammen med pædagogen i et rum, som var adskilt fra det oprindelige undervisningslokale, hvor læren underviste,   med en dør som for det meste stod åben, eller kun blev lukket for at skabe ro.  
  
Pædagogen  begyndte på et tidspunkt i ansættelse,  at  give eleverne massage på skulderne imod  muskelspænder/ myoser,, som han havde erfaring med fra en tidligere ansættelse i Vollsmose  på Fyn  i en lignende stilling. Får de meste  ustyrlige elever til at slappe mere  af.


 Klassen bestod af  fire piger og fem drenge, og alle elever modtog "behandlingen" imod  muskelspændinger i skulderne siddende omkring et rundt bord.

 I maj 2017, betror en af pigerne, som er 11 år,  sig til klasselæren, og fortæller at pædagogen  har rørt hende på låret og har foretaget samlejebevægelser op ad hende. Klasselæren tager dette så alvorligt at hun kontakter sin chef og der foretages en anmeldelse.  Pigen, som bor hos en familiepleje, fortæller det næsten  samtidig  til sin  mormor, som beretter det til plejefamilien, som pigen til daglig bor hos, som også anmelder det.  
  
På det tidspunkt hvor pigen fortæller de to personer om hændelserne, kan hun ikke tidsfæste episoderne, men siger blot  det er længe siden. Men hun beskriver hvorledes det er foregået og at det foregået flere gange.   


Både mormoren   og klasselæren, blev i retten  afhørt som vidner, og kunne bekræfte  det pigen havde fortalt dem. 

Pigen selv  var blevet afhørt af   politiet i  ”børnehuset” i Esbjerg af en specielt  uddannet  politibetjent. Denne afhøring, blev video optaget og blev fremlagt i rettensom vidne udsagn fra pigen.

Det tog dog  lidt tid  inden der kom lyd på optagelsen med pigen, da retten skulle se det. Det fastmonterede anlæg i retssalen, fungerede ikke med lyden, så der blev fremskaffet et mobilt, men  her var der også  problemer med at få lyd på, men en løs forbindelse, som var årsagen til den manglende  lyd, blev fundet, af dommeren, og retten blev herefter   vidne til en nænsom politi afhøring af pigen, som genfortalte  punkterne i anklagen, via spørgsmål fra afhøringsbetjenten,  om bl.a. berøringen på låret og samlejebevægelserne

Men afhøringen kunne  hellere ikke nærmere  tidsfæste,  præcis hvornår blufærdighedskrænkelsen, skulle være foregået. Det mest præcise, som  pigen fortalte, var omkring hvem og hvornår hun havde fortalt klasselæren og mormoren om krænkelserne. Lyden på optagelsen var dog  ikke ren Hi-Fi, så det var en lettelse for retten til forståelse af det der blev  sagt,  at afhøringen var blevet nedfældet på papir efterfølgende.

Den anklagede  nægtede sig fra starten af retssagen  ikke skyldig. Og han  fortalte rolig og uden emotioner  i  retten omkring, hans  opfattelse  af hændelserne, som skulle være foregået,  ifølge pigen. Mange af den anklagedes beskrivelser, som  skulder massagen, og hvordan den var foregået, blev understøttet af klasselærens vidneudsagn. Og han fortalte at alle kunne se hvad der foregik i klasselokalet.

Senioranklager Heidi Colbæk fra Syd og Sønderjyllands Politi  procederede for at den anklagede var skyldig og mente det var bevist, både med mormorens forklaring og klasselærens samt pigens videoudsagn. Og krævede 30 til 40 dages fængsel, evt. betinget eller som samfundstjeneste. 
En advokat som var tilstede, som bisider for pigen, krævede 10.000 kroner for tort.


Forsvare for pædagogen, Gert Dyrn, Odense,  plæderede for  frifindelse af sin klient, blandt andet begrundet i den manglende tidsfæstelse af gerningstidspunkterne, antallet af krænkelser som det lidet troværdig i   video vidneudsagnet  fra pigen, nærmest lignede en gættekonkurrence om dette antal  og den øvrige  beskrivelse af pigen,  som bl.a. klasselæren havde klarlagt, om at pigen enten, så  var man dum eller sød som person, der var intet i mellem i pigens univers. Og forsvarer mente at det var gjort  sandsynlig,  at der kunne være andre faktorer, som blandt andet det,  at pigens mor, som hun ikke bor eller boede hos, havde fået en ven, som var flyttet ind hos hende og pigen til  hendes mormor havde sagt,  hvorfor kan hun have ham boende og ikke mig. Og pigen ifølge klasselæren siden da,  havde forandret sig  rigtig  meget, og  forsvarer mente måske dette kunne være årsag til en vis vrangforestilling om det skete, da der var et vist  tidssammenfald med anmeldelsen.

DOMMEN: 
Den tre mand store domsmandsret, to mænd og  med dommer Mette Hartmann Andresen, som retsformand i spidsen, voterede godt  25 minutter, og dommen lød :

Den Anklagede er frifundet for anklagerne af en enig domsmandsret.

Og begrundelsen lå tæt op af forsvarers begrundelse, samt at der ikke af anklageren ikke var ført et fornødent troværdigheds bevis i sagen.

Den anklagede modtog dommen. Anklageren udbad sig betænknings tid.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar