lørdag den 29. oktober 2016

11 år gammel udtalelse vækker stadig opsigt -




BOGANMELDELSE: Dronning Margrethes udtalelser, fra 2005 vækker  opsigt  11 år senere i bogen De dybeste rødder, som lige er udkommet, med Berlingskes  journalist Thomas Larsen som pennefører.

Udtalelsen ”I disse år udfordres vi af islam. Både globalt og lokalt. Det er en udfordring , vi er nødt til at tage alvorligt.Vi  har ganske givet ladet det flagre i for lang tid. Fordi vi er tolerante og temmelig  dovne”  Udtalelsen faldt i et interview i 2005 med  Journalist  Annelise Bistrup, i det samme interview kaldte hun også hendes egne  ord i nytårstalen  1984,  hvor hun kaldte  danskerne dumsmarte  for naive. 

Læserne føres  i bogen igennem historien, for de der ikke kendte den i forvejen, giver det  baggrunden for Dronningens oplevelser  i hendes personlige liv og i Danmark , Grønland og på Færøerne. Vi går hele vejen fra lidt før fødsel af Dronningen og til nutiden hvor prins Henrik har opgivet at følge med Dronningen på det officielle program og det hele sker  med  Journalist Thomas Larsen, som historieskriver og  tryg pennefører. 

For os i Gråsten er det lidt interessant, at  det var på Gråsten Slot, at Tronfølger Margrethe indviede Kong Frederik og Dronning Ingrid, at hun havde forlovet sig   ” hemmeligt” med   Henri. Længe inden det blev officielt. 


t helt afsnit  omhandler Gråsten og grænselandet, hvor læserne får indsigt i hvor stort et arbejde Dronning Ingrid ydede i det sønderjyske, og hvor meget det betød for hende selv og hendes selvforståelse  i at være dansk. Hun beretter også om hvad Gråsten Slot har betydet set i mindernes lys, ”Slottet har altid været  mere end et hjem, og landskaberne  andet og mere end  geografi og geologi.” 

 Monarken undlader heller ikke at pointerer at  Danmark er et kristen land. Men det er under pres  med den stigende indvandring. ”Vi troede nok, at den slags ting vil gå i sig selv. Men sådan var det ikke. Det er ingen naturlov  at man bliver danske af at bo i Danmark, det gør man ikke nødvendigvis . Der skal skiftes  lidt  af jorden ud i potten, tror jeg . Man må gerne beholde sine rødder, men man skal sørge for at jorden er frisk” udtaler  Dronningen i bogen. 

Bogen er interessant læsning for både  historieinteresserede og royalister  som får et indblik i Dronningens mening og syn på Danskerne, Grønlænderne og Færingerne og landene omkring os, bogen er spækket med fotos som for mange kan bringe gamle  minder med kongefamilien,  op  på nethinden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar