onsdag den 19. februar 2014

Hvornår lysner det ?





Detailhandel: Med den nuværende udvikling i omsætningen, inden for detailhandlen er der i øjeblikket tale om en kraftig overkapacitet. 

Ikke mindst på dagligvare området hvor  antallet af deltidsansatte og yngre medarbejdere er øget markant hos føde- og dagligvarekæderne siden den totale  nedlukning af lukkeloven. For at kunne kompenserer   på lønkontoen med lavere lønninger  som betaling for udvidelsen af antallet af åbningstimer.  For med  fødevarepriser  som er på vej mod 0-vækst , i januar 2014 et på  minus 0,4% i forhold til januar sidste år,  er der ikke mange lyspunkter som kan berettige fremtids diskonterede omkostninger,  nej der må skæres ind til benet , men der er snart ikke flere ”håndtag” som der kan drejes på for købmanden.


Men bedre ser det ikke ud for den samlede detailhandel, som har oplevet nulvækst  i de sidste tre år. Med en samlet tilbagegang på minus  1,6%, ser man Storcentrene under et har  de  samlet set  cirka  minus 4%, så disse tal  peger også på, at en mere krigeriske tilstande måske er  på vej, hvis ikke det snart lysner for forbruget.
 
Og det er måske her, mener formanden for Danmarks Handelsstandsforeninger Bent Arrebo Pedersen, at både regering og Folketing , har  et stort fælles medansvar for at sætte i værk. 
Det er på tide at vågne op til et politisk forår både i regering og i Folketing – med mere positive takter og handlinger. Ellers kommer det til at gå rivende galt for rigtig mange butikker ud over landet og dermed for mange samfunds butiksbetjening og alternative beskæftigelsesmuligheder i det hele taget for f.eks. ægtefæller ved mulighed for tilflytning til nyt job for den ene ægtefælle” slutter Bendt Arrebo Pedersen.