onsdag den 19. december 2012

Borgmesterens nytårs- udtalelse

Aase Nyegaard  (arkiv)


På byrådets vegne er det mig en stor glæde at ønske alle borgere og virksomheder i Sønderborg Kommune en glædelig jul og et godt nytår.
Når vi lader minderne om de mange begivenheder i 2012 falde på plads, har vi i byrådet billedet af et år med utrolig mange aktiviteter.
En af de vigtigste begivenheder var selvfølgelig, at vi fik skrevet en rigtig god ansøgning i forsøget på at blive Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Det lykkedes desværre ikke; den titel gik til Aarhus, som vi ønsker tillykke.
Men vores udfordringer i Sønderborg er de samme: At skabe et countryside metropolis; en landlig metropol, der kombinerer det bedste fra storbyerne – kreativitet og innovationskraft – med det bedste fra landet: Den rolige puls, den stærke identitet og omsorgen for medmennesket.
Frivillige, organisationer, politikere og myndigheder har skabt et fantastisk netværk af samarbejdspartnere nord og syd for grænsen, og fremover vil vi bruge dette netværk, når vi skal samarbejde om at bruge kulturen som udviklings- og vækstmotor for vores område. For det tror vi stadig på, at der er brug for. Vores fokus er uændret at skabe vækst, udvikling og arbejdspladser.
Vi skulle da heller ikke hvile længe på laurbærrene, før vi igen meldte os ind i kulturkampen. Den 6. oktober ankom kronprinsparret til Sønderborg for at uddele Kronprinsparrets Kulturpris, Kronprinsparrets Sociale Pris og to Stjernedryspriser. Det foregik ved et storstilet TV-show på Alsion, der blev transmitteres direkte til hele Danmark på DR 1.
Og godt en måned senere, i november, var der igen fint besøg på Alsion. Anledningen var uddelingen af CSR Awards 2012. Blandt de prominente gæster var Prins Joachim, tre ministre og USA´s 42. præsident, Bill Clinton. En udmærket afløser for Al Gore, der holdt hovedtalen ved prisuddelingen i 2011, også på Alsion.
Graasten Plejehjem


Gråsten Plejecenter var blandt de 15 prisvindere ved award-showet. De vandt CSR People Prize, der er erhvervslivets hæderspris til virksomheder, der gør en særlig social indsats. Stor tak til alle medarbejdere på Gråsten Plejecenter, for jeres store sociale indsats – og til kommunens jobcenter for aktiv medvirken.
2012 blev også året, hvor Sønderborg styrkede samarbejdet med Kina og fik stor anerkendelse for vores klimaindsats i samarbejde med ProjectZero. Vi glæder vi os i den sammenhæng over, at Sønderborg af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter er udpeget til at indtræde i styregruppen for ministerens nye Kina-netværksgruppe.

Den nye motorvej og Skansen blev indviet. Vi fik lavet et stort kunstigt stenrev til gavn for havmiljøet og for dykkerturismen. Vi holdt rejsegilde på det nye plejecenter Amaliehaven i Augustenborg, det udvidede plejecenter i Guderup og den ny tandklinik ved Humlehøjskolen. Og desuden var vi med til rejsegildet på kontorbyggeriet på havnen i Sønderborg og Sønderborgs nye butikscenter Borgen, som udover butikker og attraktive boliger fra oktober 2013 også bliver rammen for kommunens jobcenter.
Blandt de mange nye ting, vi kan glæde os over, er Det Sønderjyske Sangcenter, hvor Sønderborg er én af syv nye sangcentre i landet, som skal genrejse den hensygnende sang og korkultur i Danmark. Det nye center har Sønderjysk Pigekor som grundstamme. Vi har også i år indviet Sønderborgs nye Spring- og Klatrecenter, hvor fire gymnastikforeninger med 2.000 medlemmer beviser, at de springer i samme retning – nemlig fremad. Centret har fået god støtte af Fabrikant Mads Clausens Fond.
Også den politiske retning sætter byrådet i forhold til fremtidige aktiviteter, f.eks. inden for energiområdet med en vindmølleplan for hele kommunen, og inden for sundhedsområdet med en sundhedspolitik. Sundhed er mere end fravær af sygdom; det er at have det godt både fysisk, psykisk og socialt. Det er evnen til at udnytte sit potentiale og udfolde mulighederne for at leve et aktivt og sundt liv med livskvalitet og trivsel, der nu bredt sættes fokus på.  
På tærsklen til det nye år kan vi desværre ikke sige, at Sergentskolen i Sønderborg helt sikkert fortsat består. Regeringen har udskudt afgørelsen, og jeg bemærker to ting. Sønderborg var ikke i forhandlingerne i november nævnt som lukningstruet – og den folkelige opbakning til Sergentskolen er massiv. Over 22.000 har skrevet under i Sønderborg Kasernes Venners kamp om at bevare kasernen i byen. Tak for det. Lad os blive ved med at stå sammen – så er vi stærkest.
Den store udfordring i 2013 bliver at holde det samme høje momentum i de private og offentlige aktiviteter. Inden vi smøger ærmerne op og tager den udfordring op, tillader vi os at lade julefreden indfinde sig og at sende raketterne til vejrs nytårsaften og nyde minderne om alt det, vi hver især oplevede, glæder os over og har grund til at sige tak for i 2012.
Glædelig jul og godt nytår.
Aase Nyegaard
borgmester

Ingen kommentarer:

Send en kommentar