mandag den 26. januar 2015

Må Kommunen gå til og over grænsen?

Computer manipoleret foto som blev udsendt i forbindelse med offentliggørelsen af planerne  om vand hotellet                   ( foto: Sønderborg Kommune-Havneselskabet)

Det kan også undre, når der skal bygges et hotel/ vandland til lidt over 600 millioner, at så har  investoren  ikke penge til grunden. Og kommunen skal springe ind med finansieringen via en leje aftale. Hvor er  det økonomisk  logiske- sunde fornuft  henne  her? Eller skulle Sønderborg Kommune være hotelejer- investor -. via bagdøren?  Med prisen på 37,2 millioner koster en kvadratmeter  ubebygget grund godt  5.300  kroner, så er den jord da vist også betalt. Regnede man det om til en almindelig parcelhus grund, på  ca. 900 m2  ville en sådan grund koste  knap 5 millioner.




POLITIK- moral: Sønderborg Kommune, og havneprojektet ligger som de selv har redt. ”Ulovlighederne” med at fylde Havneselskabets kasse op  med kommunale midler er åbenbart en løbene proces. Indledende med  Havneselskabet  har fået tilført kapitalmidler fra kommunen  via flere dispensationer,  sidste i januar 2011. 
Hvor Erhvervs og Selskabsstyrelsen  gav dispensation   til  Sønderborg Kommune, til at tilfører yderligere  2,5 millioner til de i forvejen  13,9 millioner, så kommunen i alt havde 16,4 millioner kapital placeret  i Haveselskabet. Hvor det højst tilladte er 10 millioner for Kommunens vedkommende. En overskridelse, som Erhvervs og Selskabsstyrelses   påpeger, i  deres tilladelse, var på  64 %, og  styrelsen skrev  samtidig,  at  kommunen ikke  kunne forvente at få dispensation til yderligere  kapitalindskud, på grund af den store overskridelse, der allerede  var til stede I dette selskab.
Og i dette lys,  skal en  senere manøvre ses,  med købet af  Ewers Pakhus,  i februar 2013 hvor Sønderborg Kommune   betalte  Havneselskabet  10 millioner. En overpris på ikke mindre end mindst 8 millioner. De før omtale økonomiske manøvrer viser med al tydelighed,  hvordan kommunen agere med kommunale midler i forhold til Havneselskabet. 

Det sidste  er så med  hotelgrunden til 37,2 millioner, som kommunen GRATIS havde indskudt i  Havneselskabet, men nu ville give selskabet  penge for. Tilsynsrådet  slog dog bremserne i for denne skin- tilskudsmanøvre.
Borgerne skal følge loven, og lovens bogstav, men  skiftende borgmestre og partier (flertallet) , ser åbenbart anderledes (stort) på det, når det handler om Sønderborg Kommune og Havneselskabet. I sidste ende skalter og valter man  med borgernes indbetale skattekroner. Som lovgivningen har sat  en  fornuftig begrænsning på. Den omgås så med dispensationer og  smarte gave og køb  manøvre. Måske til stor skade for  andre områder i kommunen, som må undværer disse midler, som  ulovligt måske  kanaliseres ind i  havneprojekt i Sønderborg.
Havneselskabet havde et minus  i egen kapital i regnskabsåret 2013 på - 5,5 millioner  og  en gæld på  næsten 51 millioner  aktiverne var noteret til  45 millioner heraf  grunde  på havnen 37 millioner.
I bestyrelsen sidder som formand direktør Peter Johan Mads Clausen, Peter  Hansen (V) Per Egebæk Have
Borgmester Erik Lauritzen (S) Knud Bjarne Rasmussen  og Aase Nyegaard  (FÆ)

Men tilskuddene  er jo reelt  ikke helt færdige her. For Sønderborg Kommune har jo også sat penge i flygtninge kasernen .  For at please  investoren til hotellet.  Men  man vil bilde  borgerne ind  det ikke koster ret meget at overtage, da  huslejen for flygtningene, går næsten lige op med hvad man har givet for Kasernen   (17 mill). Men hvem tror på den?  Det er en stor gammel ubrugelig bygning, som vil kræve mange millioner at få sat i 2015 standard.