lørdag den 27. december 2014

Affaldsbunker kan være svære at få væk fra en nabogrund.




GRÅSTEN Sønderborg: Ifølge en pressemeddelelse, så borgerne i Sønderborg Kommune, en meget  forskellige opfattelser af, hvornår noget er affald. Og Sønderborg  kommunen mener det er en af grundene til, at kommunen kan have meget svært ved at komme igennem med krav om at få fjernet for eksempel x gamle biler eller aflagte hvidevarer fra en privat grund. Det kan ifølge kommenen godt  tage år.
Sønderborg Kommune får med jævne mellemrum henvendelse fra borgere, som føler sig generet af affaldsbunker i landskabet, typisk hos  en nabo

Borgmester Erik Lauritzen. foto Sdb komm.
Borgmester i Sønderborg Erik Lauritzen  fortæller :- " Vi får også somme tider klager fra folk, som har meldt det for nogen tid siden og ikke synes, der sker noget hurtigt nok. Jeg vil gerne understrege, at vi GØR noget, men at sagen ikke altid er så enkel, som man skulle tro. Det, som naboen synes er affald, synes ejeren måske er salgbare værdier. Faktisk bruger vi i kommunen op imod en kvart mio. kr. om året på at behandle disse klagesager om affald.”

Afdelingslederen i  Miljø afdelingen, Hanne Bruun, bekræfter, at klagesager vedr. affald er noget, som tager meget tid og derfor koster mange penge i afdelingen og fortsætter: ”- Men også på andre måder er det ærgerlige sager. Det er helt sikkert synd for lokalsamfundet, at det bliver generet af skæmmende affald, og det er også ærgerligt, at det kan være nødvendigt at tvinge fjernelse af affald igennem, fordi folk ikke selv gør ” slutter Hanne Bruun.


Når Sønderborg Kommune modtager en klage over oplag af affald, besøger en miljømedarbejder stedet for at vurdere og registrere affaldet. Dernæst involveres tre afdelinger i forvaltningen Land, By og Kultur for at afklare, om byggeloven, miljøloven eller planloven er overtrådt. Er det tilfældet, får ejeren frist i en til fire måneder til at fjerne affaldet. Fristen afhænger af mængden af affald og i - I langt defleste tilfælde bliver der så ryddet op, men vi oplever også, at det ikke sker. Så vurderer vi, om sagen skal politianmeldelses, eller om borgeren skal have lidt længere frist. Hvis det er nødvendigt at melde vedkommende til politiet, må naboerne desværre væbne sig med stor tålmodighed. Vores erfaring er, at der går ca. halvandet år, inden sagen kommer for retten, og derefter får grundejeren et par måneder til at rydde op, inden der lægges tvangsbøder på.