søndag den 11. november 2012

Flot dansk- tysk gudstjeneste i Slotskirken

Slotskoret gav gudstjenesten et særlig præg, da de indledte 
med  Merete Kaufmanns oversættelse af Martin Luthers:
 " Wir glauben all an einen Gott"  på dansk  " Vi tro, vi alle
 tro -på Gud." Koret afsluttede Gudstjenesten  med " Nu 
takker alle Gud" også skrevet oprindelig af Martin Luther. 











GRÅSTEN: Netop på dagen, for våben-stilstanden  i 1. verdenskrig, holdtes der i Slotskirken i Gråsten, en  fælles dansk -  tysk gudstjeneste, som havde flere af gudstjenestens  særlige  elementer med. Lige fra barnedåb og til  Abendmahl.   Gudstjenesten  blev musikalsk omkranset af dejlig korsang af voksen koret ved  Gråsten og Adsbøl menigheder Slotskoret, under ledelse og ledsagelse på klaver af kirkens organist Ruth-Elna Boyschau. 

Gudstjenesten indledtes med : ”Vor gud  har er så fast en borg – Ein fest  Burg ist unser Gott.
Pastorin Sylvia Laue
Sognepræst Jan Unold
Hvor der skiftesvis blev sunget først et vers på dansk og derefter på tysk. Og gudstjenesten igennem skiftes sognepræst Jan Unold  og Pastorin  Sylvia Laue   til at udføre de kirkelige handlinger henholdsvis på dansk og tysk. Dåben blev forrettet af  Jan Unold. Og Altergangen af Sylvia Laue. Talen fra prædikestolen var i år Jan Unold´s tur til at tage sig af. Han tog udgangspunkt i handlinger  som kom til udførsel umiddelbart efter befrielsen  1945, hvor  de fleste ikke var præget af næstekærlighed, men af hævn. Han brugte en beretning om en tyskertøs, der var blevet klippet skaldet og afklædt og nu blev ført igennem byen på en blokvogn. Og hvor en  dansk modstandsmand  redede hende ved at give hende klæder - frakke  og husly for pøblen. Nogen havde måske  forventet lidt omkring 94 årsdagen, for  våbenstilstanden, i 1.Verdenskrig,  en krig hvor mange også i Gråsten satte livet til, på en slagmark og i en krig der ikke var deres i begge befolkningsgrupper
Gudstjenesten var som i tidligere år, en hyldest til Martin Luther da det  det er blevet en god og fast tradition i Gråsten at fejre fælles dansk – tysk gudstjeneste i forbindelse med dagen for Luthers fødsel i 1483, nu for  529 år siden. Han døde i 1546, 63 år gammel. De berømte 95 teser, blev slået op på kirkedøren i Wittenberg  i oktober 1517 og  blev indledningen til reformationen. Arrangør af Gudstjenesten  var Dansk-Tysk venskabsforening for kirkeligt samarbejde i Gråsten.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar