Ægte frisk bagt eller bake off?
Detailhandel: Med tilbagegange på op til minus 45 % i omsætningen i nogle typer fødevarespecialforretninger, kan nogle
brancher begynde at se skriften på væggen. Discount har hugget en stor del af
kagen, men med de nu meget længere åbningstider, også hos almindelige
supermarkeder, gør at endnu flere brancher bliver berørt af brancheglidningen. Som indtil nu mest er gået
ud over specialforretninger med frugt og
grønt, der i femårsperioden 2007 til
2012 kan noterer det største minus med 45
%.
Mange spår at den næste store taber blive bagere, som er under dobbeltpres.
De har i femårs perioden tabt andel på 18%, men detailhandels eksperter mener det store slag starter nu, hvor mange supermarkeder tilbyder
billigt morgenbrød både lørdag og søndag fra 8:00. De to dage er meget vigtige
indtjenings og omsætningsmæssigt for bagerforretningerne. De fleste supermarkederne
anvender bake off produkter som basis for brød produktionen i supermarkedet. Imedens der hos bagermesterne er tale om ægte friskbagt brød. Så slaget står måske på, om forbrugerne fremover vil honorerer forskellen?
Med baggrund i tal fra Danmarks Statistik
og eget arkiv har Bent Aarrebo Pedersen som er formand Danmarks Handelsstandsforeninger
beregnet udviklingen for 8 brancher i føde- og dagligvaresektoren fra året 2007
til og med de første 8 måneder i 2012:
Bent Aarebo Pedersen |
Index
Med 2007 = 100 ..............................................................2012
Med 2007 = 100 ..............................................................2012
Købmænd og
døgnkiosker
|
-5 %
|
Supermarkeder
-
|
-13%
|
Discount
|
+46%
|
Anden
detailhandel fra ikke specialiserede forretninger
(herunder
varehuse og stormagasiner)
|
-6 %
|
Frugt- og
grøntforretninger
|
-45
|
Slagtere
|
-14%
|
Fiskehandlere
|
-18%
|
Bagere (Brød,
konditori og sukkervarer)
|
-18%
|
Den samlede detailhandel er gået tilbage med - 3% i perioden.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar