fredag den 13. januar 2012

Bankbygning tømmes.




GRÅSTEN: Med to flytte biler og det  passende mandskab, gik firma Meldgaard igår  i gang med at tømme lokalerne, der indtil den 1. december 2011,   var hjemsted for Sydbank´s  Gråsten afdeling i Nygade. Bankbygningen er den oprindelige, hvor Graasten Bank,  der  blev stiftet i 1920, og var én af de fire pengeinstitutter, som  dannede Sydbank, have til huse.  Hvilket også metalbogstaverne i  gavlen  på fronten  øverst oppe vidner om.

 Sydbank blev stiftet i 1970 ved en fusion af fire lokalbanker. De 4 banker var Graasten Bank, Tønder Landmandsbank, Folkebanken for Als og Sundeved og Den Nordslesvigske Folkebank.

Det er således ikke alene  en bankinventar flytning, men også et endeligt punktum for en historie, om Gråsten´s egen bank, som udlevedes  i denne bygning, som indeholdt det gamle bestyrelsesmødelokaler hvor alle de gamle formænd for Gråsten Bank stadig  hang. Der nu har fundet sit endelige. Hvad der skal være i bygningen fremover, er endnu ikke afgjort. Men  nogle detailhandlere i Gråsten midtby håber, at måske REMA 1000 kan finde interesse i lokalerne. De har tidligere være på udgik i Gråsten.



Lidt historie omkring Graasten Bank:
"Gråsten Bank blev stiftet i 1920 i forlængelse af de to folkeafstemninger omkring den nye grænsedragning. Denne banks rødder går imidlertid helt tilbage til 1852, hvor nogle af de danske præster i Gråsten stiftede en ny sparekasse, som modstykke til Spare- og Lånekassen for Gravenstein og Omegn, der efter krigen i 1848 udviklede sig til en tysksindet sparekasse.
Den nye Sparekasse fik tilnavnet "Den Danske Sparekasse". Denne sparekasse fik gennem den prøjsiske tid en betydelig tilslutning i de danske kredse og blev i 1920 grundlaget for dannelsen af Gråsten Bank.
Gråsten Bank blev således, på samme måde som Union Bank blev det 7 år senere, stiftet på fundamentet fra hver sin "dansksindede" sparekasse, begge opstået, som en direkte følge af henholdsvis den første slesvigske krig i 1848 og den anden slesvigske krig i 1864.
Sydbanks aktiviteter i Kruså og Padborg udspringer netop fra Gråsten bank, der i 1930 åbnede kontor i Padborg og efterfølgende i 1934 kontor i Kruså."


Da der endnu var liv i bygningen....




Ingen kommentarer:

Send en kommentar