onsdag den 26. november 2014

Vil skrue op for væksttempoet

Pressemeddelelse

Sønderborg Kommune vil skrue op for væksttempoet

For at sætte skub i væksten vil Sønderborg Kommune nu igangsætte en række meget konkrete initiativer, der skal skabe private arbejdspladser, mere salg og eksport fra Sønderborgs virksomheder, etablering af nye virksomheder, tiltrækning af veluddannet arbejdskraft og godt samarbejde med forsknings- og uddannelsesinstitutioner. Satsningen vil i første omgang være 10 mio. kr.



Sønderborg Kommune har i forvejen en erhvervsfremmestrategi for 2014-18, der går ud på at skabe gode rammebetingelser for virksomheder, så de kan skabe vækst. Men byrådet har ønsket at få sat væksten hurtigere i gang ved hjælp af mere konkrete tiltag. Derfor skal der søsættes initiativer, som kan skabe nye produkter eller virksomhedsmodeller. Initiativerne vil kunne skaffe flere arbejdspladser i løbet af 12-24 måneder.
 


For at imødegå byrådets ønsker har forvaltningen udarbejdet et erhvervspolitisk idégrundlag ”Fra idé til vækst”, som beskriver, hvordan de ovennævnte resultater kan nås. Tiltagene vil støtte op om erhvervsfremmestrategien, og realisering koster 10 mio. kr. Et enigt økonomiudvalg har bevilget de 10 mio. kr. til formålet, og beslutningen er nu godkendt af byrådet.



Kort fortalt går de nye tiltag ud på at satse på produktudvikling inden for områder, hvor der allerede findes viden og erfaring i kommunen. Mange virksomheder har skuffeprojekter (gode idéer) liggende. Disse skuffeprojekter skal ud i lyset, og i samarbejde med Vækstrådet skal de rette samarbejdspartnere og iværksættere sættes sammen i målrettede projekter. Erfaringen viser, at det vil kunne spare omkring 3-4 års arbejde i innovationsprocessen. Modellen kan også bevirke dynamiske erhvervseffekter, hvor fx 4-5 eksisterende mindre virksomheder kan gå sammen om at blive underleverandør af et nyt produkt.



Ole W. Stenshøj
Der er lagt op til øget samarbejde med uddannelses- og forskningsinstitutionerne omkring viden og kompetencer. Additiv finansiering skal søges fra statslige og/eller EU-midler/puljer, fx fra Danmarks Eksportråd. Ansvaret for de konkrete vækstinitiativer bliver placeret i Sønderborg Vækstråd.

- Det glæder mig meget, at der er enighed om de nye vækstinitiativer, så vi kan få skabt udvikling og nye arbejdspladser, siger Formanden for Erhvervsudvalget Ole Wandahl Stenshøj.

Borgmester Erik Lauritzen er også godt tilfreds med beslutningen.

Borgmester Erik Lauritzen
- Det har været vigtigt for mig, at erhvervsfremmearbejdet bliver meget fokuseret, og at et nyt Vækstråd også får nye muligheder og kommer til at arbejde på en ny og anderledes måde. Jeg tror på, de nye tiltag vil sætte hurtigere skub i væksten. Aktiviteterne tager afsæt i de vækstinitiativer og politiske hensigter, byrådet allerede har formuleret og besluttet. Jeg er meget tilfreds med det grundlag, vi nu har skabt, siger borgmester Erik Lauritzen.