onsdag den 12. august 2020

Den tidligere formand for Gråsten Fjernvarme, Morten Sommer, opnåede ikke genvalgt til bestyrelsen i Sønderborg Fjernvarme.

 


I  Corona sikker afstand  kom deltaerne til generalforsamling i Sønderborg Fjernvarme.

En velbesøgt generalforsamling gav bestyrelsen  i Sønderborg Fjernvarme karteblank  til at fortsætte undersøgelserne omkring en sammenlægning – indlemmelse af Augustenborg Fjernvarme. 

En næsten fyldt sal, hvor man også  sad i coroansikker afstand...

 

 

FJERNVARME: Over 180 fjernvameaftagerne, havde tilmeldt sig den på grund af  Corona-udskudte  generalforsamling, som foregik i den store sal på Handelsskolen,   hvor formand advokat Claus Plum, kunne berette forsamlingen om den store tilgang  af nye varmeaftagere,  som var øget med hele 355 i 2019, (2018 -80 nye ) over halvdelen af tilgangen i Gråsten fjernvarmes tidligere område. Tilgangen var skabt via  en meget attraktiv prisstruktur for nye fjernvarmeaftagere. Som bestyrelsen har valgt at videreføre i det nu løbene 2020 regnskabsår. Tilgangen er med til generelt at forbedre driften for alle øvrige fjernvarmeaftagere, fortalte formanden forsamlingen. 

 

Sammenlægningen med Gråsten Fjernvarme A.m.b.A er forløbet helt efter planen sagde foramden Claus Plum i beretningen,  og på nogle områder bedre en det man havde lovet forbrugerne. Dette blev illustreret  ved det som var blevet lovet,  som skulle koste at opvarme et såkaldt standard hus. Hvor der  i materialet til beslutning  var oplyst 12.600 kr om året, men i realiteten er det blevet 11.512 altså godt 1000 kroner mindre end det grundlag, man traf beslutningen på.

Sønderborg Varme A/S  producerer 45 procent af deres varme på  Kraft Varmeværket, hvor varmen leveres fra affald fra dagrenovationen med godt 70.000 tons affald om året. Sønderborg Fjernvarme har overtaget værket 100 procent ved en handel med Sønderborg  Kommune. Men der er også rynkede øjenbryn, i den sammenhæng, efter nye udmeldinger i den såkaldte klimaaftale, som sætter spørgsmål ved fornuften i at afbrænde restaffaldet fremadrettet. Yderligere så kommer der mindre affald fra restaffaldet i fremtiden, når den nye sorteringer  sættes i værk hos forbrugerne. Men direktør Erik Wolff mente, at det nok ikke blev værket i Sønderborg, som ville blive nedlagt. Og han mente ikke at regeringen havde hjelm  til at forbyde indkøb af affald i udlandet, det ville den frie bevægelighed af varer inden for EU sætte en stopper for at gennemføre. I fremtiden skal kraftvarmen byde ind på aftag af dagrenovationen. Der ikke mere automatik i at man får affaldet fra Sønderborg. Ud over Sønderborg leverer Tønder og Aabenraa til kraftværket. Her skal man nu også vinde udbuddet for at få del i restaffaldet.

22 procent af den varme som produceres tabes i ledningsnettet, men der arbejdes målrettet på at mindske tabet sidste år var det lykkedes at reducerer med 0,5 procent.  Og på de værker som producerer varme via flis, viser en opgørelse at 97% af flisen kommer fra bæredygtige skove. Bæredygtighed har på det seneste været et politisk tema.

 

Bestyrelsen havde bedt om bemyndigelse til at forsætte sonderingerne omkring en sammenlægningen med Augustenborg Fjernvarme A.m.b.A og en nyetablering af forlængerledning imellem de to værker, som skulle foregå i to etaper. Først ud til Sundsmark og derefter videre til Augustenborg. Sammenlægning ville kun blive gennemført hvis det blev en  økonomisk fordel for begge parter. Forsamling gav en massiv tilslutning til bemyndigelsen. . 

På generalforsamling var det geotermiske anlæg, som ligger helt stille– ude af drift, et tema. Og det blev oplyst at man vil gøre alt for at få det i gang igen, men ville vente på den helt  rigtige løsning. Der resterer godt 140 millioner   efter rest afskrivninger i værket, men bestyrelsen har ikke valgt at afskrive ekstraordinært på de 140 millioner, som direktør Erik Wolff svarede på et spørgsmål sådan 140 millioner på engang hvad vil forbrugerne ikke sige  når varmeprisen steg. Så anlægget ligger bare der med sine 140 millioner restgæld. (Man kunne måske også begynde med mindre? RED)  Værket blev taget i brug 2011 og bliver afskrevet over 25 år. 

 

På generalforsamling var der også valg til bestyrelsen, fra ejerkredsen af fjernvarme aftagere, som skulle reduceres med 1 person. Derfor var der tre nuværende bestyrelsesmedlemmer om 2 pladser. Valgt blev den nuværende formand Claus Plum, og bestyrelsesmedlem Erik Andersen med henholdsvis  111 og 79. Den tidligere formand for Gråsten Fjernvarme A.m.b.A Morten Sommer opnåede ikke valg med 39 stemmer.

 

Morten Sommer ved indskrivningen
Morten Sommer  som ikke opnåede genvalg
 

Der var  valg af bestyrelses medlemmer fra andel boligselskabernes gruppe - lejerne og her blev nuværende bestyrelsesmedlem Torben A. Sørensen, Sønderborg- genvalgt og formand for Gråsten Andelsboligforening Niels Christiansen nyvalgt. Uden modkandidater

Fjernvarmen får nyt revisorfirma, PwC - som har vundet et udbud som fjernvarmen har afholdt.

Efter generalforsamlingen, fik deltageren udleveret en TAKE AWAY pose med vin og vand samt flyportioner til maven. Den  traditionelle  efterfølgende middag, var  corona afskaffet, så … vi tog bussen hjem med  Quorp med en mad posen i den ene hånd  og af spritteren i den anden.

 

Bestyrelsen i Sønderborg Fjernvarme består nu af  genvalgte Claus Plum, Sønderborg formand, Torben A. Sørensen,Sønderborg Andelsboligforening,  Sønderborg, Næstformand, Adam Vest, Sønderborg, Erling Jürgensen, Sønderborg, Ole Stenderup, Sønderborg, Frank Neidhard, Sønderborg og genvalgte  Erik Andersen, Sønderborg samt Flemming Vestergaard, Gråsten og Niels Christiansen, Gråsten Andelsboligforenign

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar