onsdag den 22. april 2015

Godt år for Gråsten Varme.




GRÅSTEN: På Gråsten Fjernvarmes ordinære generalforsamling i Ahlmannsparken i Gråsten, i dag onsdag  den 22. april klokken 19:00, er de tre bestyrelsesmedlemmer, som ifølge vedtægterne er på valg, villige til at tage en tørn mere på to år. Det er Bent Hylsebeck, Ebbe Johannsen og Gråsten Andelsbolig repræsentant  Leif Petersen.
Regnskabet, som andelshaverne skal tage stilling til ved generalforsamlingen  for Gråsten Fjernvarme A.m.b.A , er ikke så interessant, det indeholder faktisk kun omkostningerne i forbindelse med generalforsamlingen.Det er derimod regnskabet for driftsselskabet Gråsten Varme A/S,  hvor salget til fjervarmeaftagerne og produktionen af varmen foregår. Men det er ikke dette regnskab som  skal forelægges og godkendes, på den ordinære generalforsamling. Det har bestyrelse dagen for inden den ordinære  generalforsamling gjort, da bestyrelsesmedlemmerne i A.m.b.A ´et  enderådig råder over  Gråsten Varme A/S.   Uden at medlemmerne kan blande sig. Kun ved valg af bestyrelsesmedlemmer. En uheldig konstruktion, som  via en fejl fra SKAT kom op at stå. Men siden hen ikke er blevet rettet, så medlemmerne , varmeaftagerne  atter kunne få direkte indflydelse på deres eget selskab. 

Regnskabet i Gråsten Varme  A/S  udviser en faldende netto omsætning, på  godt 25,5 millioner til 22,6 million . Et fald på 11,3 %. Men produktionsomkostningerne er faldet med over   38 %  fra 12,7 millioner til 7,8 millioner.  Til gengæld er distributions omkostningerne steget med godt en million fra 7,2 til 8,3 million  en stigning på 15% . Administrations  omkostningerne har holdt sig i ro. 

 Faldet i produktionsomkostningerne skyldes i høj grad overgangen til halm og solvarme.  Afskrivningerne på  anlæggene beløb sig i 2014 på godt 7,2 million. Måske en  lidt for  overoptimistisk( går ud fra at anlæggene  holder meget længe)  afskrivningspolitik set i forhold til de omkring liggende fjernvarme værker.  Men det gavner forbrugerne, som får en lavere varmepris, som stadig bliver hjulpet ned ad, tilbagebetaling af for meget opkrævet bidrag i årene  2007 -2011, som bliver  indregnet i taksterne med 1,9 million  per år  frem til  2018. Driftsoverskuddet beløb sig i 2014 til 3,5 million.

Værket skilter i øvrigt med at være 100 procent CO2 frit frit, dette gælder dog  ikke når man med regner forbruget af  olie og diesel, som er steget  med  33%  i 2014 i forhold til 2013.  På trods af faldene priser i 2014 på disse brændstoffer.