torsdag den 9. maj 2013

Politiet opfordre til sikring af hjemmet!






På en uddannelsesdag for Syd- og Sønderjyllands Politis rådgivere for nylig blev det soleklart, ifølge en udsendt pressemeddelelse , hvor stor en betydning et indbrudssikkert vindue har for tyven.
For at demonstrere det ankom én af oplægsholderne med et ganske særligt vindue under armen. Vinduet er designet og sikret efter engelske standarder og kendt for at give indbrudstyvene så meget sved på panden, at de oftest opgiver. Det tager simpelthen for lang tid at bryde op.

Rådgiverne prøvede først med tyvenes standardudstyr (en skruetrækker). Demonstrationsvinduet blev monteret på et bord i kursus salen, og en særdeles ihærdig kriminalassistent forsøgte at bryde ind gennem vinduet.
Det viste sig lettere sagt end gjort. Både skruetrækker, rå muskelkraft og særlige dirke blev taget i brug, men lige meget hjalp det. Vinduet kunne ikke brydes op på under tre minutter.

Politiet skriver:

Lån en betjent
Som led i bekæmpelsen af indbrud i private hjem har Syd-og Sønderjyllands politi i efteråret 2012 tilbudt alle grundejerforeninger at komme ud og holde et oplæg om, hvordan boligen sikres bedre, og hvordan borgerne får etableret Nabohjælp.
For at kunne leve op til grundejerforeningernes efterspørgsel har politiet derfor netop afviklet to uddannelsesdage for sikringsrådgivere i, hvordan borgernes sikrer boligen bedre. Der er nu én eller flere sik­ringsrådgivere på alle lokalstationer, så politiet er klar til at honorere en øget efterspørgsel. Tilbud­det gælder fortsat.

Danskerne sikrer sig dårligt
- Vi er det land i Europa, der har flest indbrud pr. husstand – og vi er det land i Europa, der gør mindst for at beskytte os. De to ting hænger naturligvis sammen. Som borger er det vigtigt at er­kende, at man selv har et ansvar for at beskytte sig mod kriminalitet. Og mange gør heldigvis også noget ved sagen, for det er forbundet med rigtig mange ærgrelser og utryghed at have indbrud i sit hjem – men vi skal have flere. Det fortæller lederen af Det Kriminalpræventive Sekretariat, politi­kommissær Christian Østergård.

Indbrudssikre døre og vinduer
- Det er vigtigt, at folk, der skal bygge huse eller bygge om, får en reel mulighed for at vælge indbrudssikre døre og vinduer til eller fra, forklarer politikommissæren.
Samtidig opfordrer Christian Østergård til, at håndværkere altid monterer døre og vinduer helt korrekt med opklodsning m.v., så vinduer og døre yder maksimal modstand. Ellers er det alt for nemt at være tyveknægt.
Hollandske erfaringer viser, at når ny­byggede huse bliver udstyret med indbrudssikre døre og vinduer, falder antallet af indbrud med 50 %, uden at indbruddene flytter til andre områder. Man flytter altså ikke bare problemet. 

Hjemmet bør sikres på flere niveauer
Det handler først og fremmest om, at folk skal udvise almindelig sund fornuft og omtanke. Prøv at se på hjemmet med tyvens øjne – er der for eksempel steder, hvor tyven i fred og ro kan arbejde med en dør eller et vindue uden at blive set af naboer?
Har man sikret sig via Nabohjælp, så hjem­met ser beboeligt ud? Nabohjælp nedbringer nemlig kriminaliteten med ca. ¼ del, så det er her, at borgerne kan være med til at gøre en forskel.
Dernæst den mekaniske sikring – det, der gør huset stærkt nok til at modstå et angreb fra en tyv med almindeligt indbrudsværktøj – en 8 mm skrue­trækker eller et lille koben. Det handler om at gøre døre og vinduer så stærke, at tyven får svært ved at komme ind. Skal der bruges mere end tre minutter, vælger tyven et andet hus.
For langt de fleste almindelige borgere er det en rigtig god idé at fokusere på husets ydre skal, så tyven opgiver på forhånd, fordi det bliver for besværligt og tidskrævende. Et par af tyvens hovedfjender er nemlig Tid (tyven kan overraskes) og Støj (tyven kan høres). www.nabohjælp.dk og nedbring indbruddene med helt op til 26 %.
Se flere gode råd på www.dkr.dk, www.stopindbrud.dk eller www.politi.dk > Syd- og Sønderjyl­land > Stop Tyven.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar