søndag den 1. februar 2015

Syddanske landdistriktspriser gik til ildsjæle fra Ærø og Fanø.



De to prismodtagere, Christel Seyfarth (TV)Louise Badino (TH)Foto Kim Toft Jørgensen



Ildsjæl på Ærø, Louise Badino, og ildsjæl på Fanø Christel Seyfarth, blev kåret som vindere af årets syddanske landdistriktspriser ved festligt arrangement i Svenstrup Forsamlingshus på Als.

Af Henriette Pilegaard

Da Spar-butikken i Den Gamle Købmandsgård på Torvet i Ærøskøbing lukkede ned, så det ud til, at der kom til at stå endnu en tom butik i den ellers charmerende gamle købstad. I dag blomstrer købmandsgården som butik og café, hvor både lokal og turister kommer for at købe og smage øens egne fødevarer. Og dette initiativ breder ringe af optimisme og positiv udvikling omkring sig.
Kvinden bag forretningen, Louise Badino, var nomineret til begge årets landdistriktspriser, Iværksætterprisen og Årets Ildsjæl. 

Hun blev lørdag kåret til Årets Iværksætter ved uddelingen af de regionale landdistriktspriser, men det var faktisk primært på baggrund af en anden succeshistorie: Louise Badino er også kvinden bag firmaet Danish Island Weddings, der nu med tre-fire ansatte arrangerer romantiske bryllupper for primært udenlandske par på Ærø. Det er nu op mod 300 par om året, som vælger Louises firma som indgang til et bryllup på øen, hvor samlet 2000 udenlandske vielser om året skaber en omsætning på mellem 15-20 millioner kroner. Louise har desuden åbnet Café Lou Lou i Ærøskøbing.
Årets Ildsjæl i Syddanmark blev Fanø-kvinden Christel Seyfarth, som står bag øens strikkefestival. Christel har skabt opbakning i hele lokalsamfundet, hvor mange frivillige gør en stor indsats for festivalen, som tiltrækker mange turister, når den finders sted i september, der ellers er ydersæson.


Kedde” og sønderjysk kaffebord
Priserne blev uddelt i Svenstrup Forsamlingshus på Als, hvor mange lokale ildsjæle også havde været i gang for at skabe et hyggeligt arrangement. Med Agnes Rigmor Nielsen som tovholder havde de blandt andet været i gang med at bage kager til Sønderjysk Kaffebord med flere slags ”tort” og ”Gåde Råd”, som blev præsenteret af historiker Inge Adriansen og sat til livs, mens unge folk-musikere i ”Delte Vande” underholdt. Programmet bøde også på sang af de mindste børn fra Sventrup Friskole af kirkekoret.
På scenen blev arrangementet bundet sammen af Leif Maibom, direktør tekstforfatter og skuespiller i Sønderborg Sommerrevy, hvor ”Kedde” fra Asserballe er et fast indslag. Og jo, Kedde var også med i forsamlingshuset – ligesom Maiboms sang ”Udkants-Danmark” som fællessang, ledsaget af Maiboms kommentar:
- Hvornår man er i ”Udkantsdanmark”. Det er, når køerne er kønnere end pigerne.

Hilsen fra minister
Bag landdistriktspriserne står Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, som ved sin landdistriktskonference på Sørup Herregård 23.-24. april kårer de landsdækkende vindere blandt modtagere i alle landets fem regioner.
I Svenstrup Forsamlingshus tonede minister Carsten Hansen frem på en video med en hilsen:
- Alle lokale ildsjæle og iværksættere gør en STOR forskel både i lokalsamfundet og i samfundet som helhed. Det inspirerer os andre. Med denne pris vil vi gerne fremhæve de gode historier, der også findes alle steder.
De nominerede blev præsenteret af Sønderborgs viceborgmester, Aase Nyegaard, som overrakte priserne sammen med formanden for kommunens landdistriktsudvalg, Anders Brandt, der takkede for den store lokale opbakning.
Blandt gæsterne var et halv hundred deltagere i to dages ”Landsbyhøjskole”, som fredag og lørdag blev holdt på Nordals for Sønderborg Kommunes 31 landsbylaug.


Øvrige nominerede til Iværksætterprisen:
·         René Puck Mohr, som i 2014 etablerede Boris Café på Dosseringen i Kerteminde. Virksomheden har i dag 28 ansatte i sommerperioden og 12 ansatte i ydersæsonerne.
·         Brian Siig fra Augustenborg, som har udviklet Danmarks største og eneste landsdækkende transport- og vognmandsportal på internettet, Box2day.dk. På ét år har virksomheden fåetfem fuldtidsansatte og syv løsarbejdere.
·         Apoteker Ralf Michael Ernst, Broager, har oprettet et veterinært apotek i Broager og har desuden lagt et stort arbejde i at bevare apoteket i Broager

Eks Borgmesteren præsenterede vinderne..  Foto Kim Toft Jørgensen



Øvrige nominerede til Årets Ildsjæl:
·         Jens Dicksen Jensen fra Nordenskov. Nordenskov er som den første by i Varde Kommune i gang med et projekt, hvor planen om to-strengs kloakering udskiftes med en-strengs, og byen indrettes med lokal afledning af regnvand. Byen bliver samtidig forskønnet og grønnere, og projektet aktiverer fællesskabet i byen.
·         Louise Badino, Ærøskøbing, for at etablere Den Gamle Købmandsgård på Torvet med lokale produkter og café.
·         Jan Clausen, Augustenborg, som arbejder for at gøre det attraktivt at bosætte sig i Sønderborg-området. Medstifter af og formand for Sønderborgs Ildsjæle, som arrangerer events.
·         Poul Valdemar Nielsen fra Sønderborg, som er indstillet både på grund af sine bedrifter i fritiden, men også på baggrund af sit mangeårige virke som ”Landsbylaugenes Mand”.
·         Karsten Hermansen fra Ærø. Han er en kulturel ildsjæl og et multitalent, som står bag flere initiativer bl.a. den årlige Kongelig Opera i Ebbes Bådebyggeri – nu kaldet Ebbes Operahal.
·         Finn Hansen, Tønder Kommune. Sidder bl.a. i bestyrelsen for Sportsefterskolen Sine i Løgumkloster og i Tønder Kommunes landdistriktsudvalg, håndholddommer og frivillig i mange sammenhænge i lokalområde i Højer.